Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Pääkirjoitus Uimataito on tuhansien järvien maassa kansalaistaito

Lasten ja nuorten uimataito on heikentynyt pandemian aikana. Uimataidossa on myös suuria alueellisia eroja kuntien välillä. Uimataitoa voi tuhansien järvien Suomessa pitää kansalaistaitona, sillä täällä ollaan melkein koko ajan jonkin vesistön lähellä. Silti jopa kolmannes aikuisistakin on vailla riittävää uimataitoa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) keräsi keväällä kunnilta tietoja esi- ja alakouluikäisten uimataidosta valtakunnallisella kyselyllä. Vastauksia tuli noin 200 kunnasta.

Kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia kunnista arvioi koronarajoitusten heikentäneen lasten uimataitoa. Liiton mukaan tänä syksynä kolmannelle luokalle tulee oppilaita, jotka ovat täysin uimataidottomia eivätkä ole koskaan käyneet uimahallissa.

Kolmannes aikuisistakin on vailla riittävää uimataitoa.

Koululaisten uimataito alkoi heiketä jo ennen koronapandemiaa, mutta varsinkin koronarajoitukset ovat heikentäneet lasten uimataitoa. Uimahallien ollessa kiinni kunnat eivät ole voineet järjestää uimaopetusta täysimääräisesti. Joissakin kunnissa uimaopetusta silti järjestettiin, vaikka hallit muuten olisivat olleet kiinni. On myös kuntia, joissa uimaopetusta ei ollut koko koronan aikana.

Jo ennen pandemiaa osassa kunnista lapset saivat säännöllistä ja tavoitteellista opetusta esikoulusta kuudenteen luokkaan saakka, kun taas joissain kunnissa lapset saattoivat vierailla alakoulun aikana uimahallissa vain muutamia kertoja.

Lahdessa yläkoululaiset ovat päässeet ilmaiseksi uimaan kolmena iltapäivänä viikossa Lahden uimahalleissa. Tällaisia keinoja uimaharrastuksen elvyttämiseksi myös SUH suosittelee kunnille.

Mytäjäisten uimaranta oli viime kesänä villi länsi – yövartiointi on uimavalvojien mukaan helpottanut tilannetta

Lahdessa maauimalan uimakouluissa on vielä loppukesästä hyvin tilaa. Toivottavaa kuitenkin olisi myös edullisempien rantauimakoulujen järjestäminen tulevina kesinä. Jos uimataitoa ei ole alakouluikäisenä saanut, on koulu-uintiin osallistuminen teini-ikäiselle todella ison kynnyksen takana.

Vuosittain Suomessa hukkuu noin 100–150 ihmistä, pelkästään tämän vuoden kesäkuussa hukkuneita oli 18. Hukkumisen syynä on liian usein alkoholi, mutta myös oman uimataidon ja voimien väärin arviointi.

Uimataito tuo turvaa, vaikka vaaratilanne voi tietenkin sattua vedessä kelle tahansa. Hukkuminen tapahtuu nopeasti, eikä hukkuva yleensä huuda edes apua. Monelle tulee yllätyksenä, miten huomaamattomasti veteen voi hukkua, vaikka ranta olisi täynnä ihmisiä.