Pääkirjoitus Uniperin tappiot ovat myös Suomen murhe

Saksalainen energiayhtiö Uniper on ajautunut suuriin vaikeuksiin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan takia.

Uniper ei ole enää pitkiin aikoihin saanut venäläiseltä Gazpromilta sovittuja määriä maakaasua. Niinpä se on joutunut ostamaan kaasua muualta paljon kalliimmalla hinnalla. Kohonneita kustannuksia ei voi siirtää suoraan asiakkaiden maksettavaksi, joten yhtiö kärsii nyt päivittäin kymmenien miljoonien eurojen tappioita. Tahti on niin tappava, että Uniper ei pysy kauan pystyssä ilman omistajiensa tuntuvaa tukea.

Uniperin ahdinko ei ole vain kaasusta vaarallisen riippuvaisen Saksan vaan myös Suomen ongelma. Yhtiön suurin omistaja on Fortum, josta Suomen valtio omistaa enemmistön. Tiedot Uniperin kriisistä ovatkin jo alkaneet ravistella myös kotimaan politiikkaa.

Tappiot kasvavat päivä päivältä.

Perussuomalaiset ovat tyylilleen uskollisesti vaatineet, ettei Uniperista koituvaa laskua makseta verorahoillamme. On myös kyselty jälkiviisaasti, ketkä päättäjistämme ovat vastuussa siitä, että Fortumin annettiin haalia Uniper konserniinsa Venäjän jo paljastettua sotaisat karvansa Ukrainassa.

Torstaina omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) pyörähti Berliinissä keskustelemassa Saksan hallituksen ja Uniperin johdon kanssa mahdollisuuksista yhtiön pelastamiseksi. Kiire painaa päälle, sillä Uniperin tappiot kasvavat päivä päivältä.

Fortum: Saksan hallituksella on keskeinen asema Uniperin tilanteen ratkaisemisessa

Tuppuraisen mukaan vaihtoehtoja on yhä useita ja työtä runsaasti. Paljon enempää hän ei neuvotteluja valottanut, mutta se tiedetään, että Suomen ja Saksan näkemyksissä on yhä eroja.

Suomi ei ymmärrettävästi syty ajatukselle, että Fortumin pitäisi taas pääomittaa Uniperiä sille jo keväällä myöntämänsä kahdeksan miljardin euron rahoituksen lisäksi. Se kun olisi mitä ilmeisimmin pois myös suomalaisilta veronmaksajilta.

Tätä vastoin Fortum on ehdottanut, että Uniperin kaasuliiketoiminta erotettaisiin omaksi yhtiökseen ja siirrettäisiin Saksan omistukseen. Uniperiin jäisivät vain hyvin menestyvät vesi- ja ydinvoimalat. Suomalaisittain ehdotus kuulostaa hyvältä, mutta Saksa tuskin antaa Fortumin vain poimia rusinoita yhteisestä pullasta. Eikä ainakaan ilmaiseksi.

Uniperin on sanottu olevan Saksassa liian iso ja tärkeä toimija kaatumaan. Siten lienee väistämätöntä, että Fortumkin joutuu vielä raottamaan kukkaroaan tyttärensä pelastamiseksi. Tämä heijastuisi myös valtion kassaan. Jo nyt on selvää, ettei Fortum pysty aikoihin maksamaan omistajilleen yhtä muhkeita osinkoja kuin mihin valtio on viime vuosina tottunut.

Lintilä kumoaa uhkakuvia kotitalouksien sähköjen katkaisemisesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut