Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kristillinen usko on luonut perustan sivistyksen ja tieteen kehitykselle

Esko Aspivaara otti esille moraaliset asiat, uskon ja tiedon (ESS 5.7). Otan hiukan kantaa tähän asiaan, joka on niin ajankohtainen.

Ensinnäkin Aspivaara kirjoitti, että "länsimainen sivistys syntyi sitä mukaa, kun uskonnon valta väheni". Tämä on kyllä väärä käsitys, koska kirjakielet ja lukutaito (välttämättömiä tieteen tekemiselle) ovat länsimaissa syntyneet pääasiassa hurskaiden kristittyjen toimesta.

Uuden moraalin kannattajat eivät pidä vääränä asioita, jotka kristillisessä uskossa ovat aina olleet syntiä.

Esimerkiksi täällä Suomessa Mikael Agricola, Suomen uskonpuhdistaja, painatti ensimmäisen ABC-kirjan sekä Uuden testamentin. Kansa oppi niiden kautta lukemaan.

Lukuisissa muissa kansoissa kehitys on tapahtunut samanlaisen prosessin kautta. Jos kristillistä uskoa ei olisi ollut, olisi länsimaisten yhteiskuntien kehitys saattanut viivästyä vuosisadoilla. Kristillinen usko on siten luonut perustan sivistyksen ja tieteen kehitykselle. Ateistit eivät saaneet tätä aikaan.

Entä moraali, josta Esko kirjoitti? On totta, että siitä on nykyaikana erimielisyyttä. Mistä tämä johtuu? Kyse on yksinkertaisesti siitä, että uuden moraalin kannattajat eivät enää pidä vääränä ja syntinä asioita, jotka kristillisessä uskossa ovat aina olleet väärin ja syntiä.

Kysymys ei ole siitä, etteikö näillä ihmisillä olisi moraalisia arvoja, vaan he luokittelevat niitä eri tavalla. He eivät enää laita väärien asioiden luokkaan asioita, jotka aina ovat olleet väärin ja syntiä kristillisessä uskossa. Muutamia uudelleen luokiteltuja asioita saattavat olla avioliiton ulkopuoliset seksisuhteet, homoseksisuhteet tai abortti ("Älä tapa!").