Pääkirjoitus Kymiringin ongelmat suistivat Lahti Eventsinkin vakavaan ahdinkoon

Lahden kaupungin tapahtumayhtiön Lahti Eventsin taival on ollut viime aikoina täynnä takaiskuja. Korona pakotti kaikki yleisötapahtumat pitkäksi toviksi tauolle halvaannuttaen siten myös Lahti Eventsin toiminnan. Pahimman vaiheensa ylitse Lahti Events ja sen emoyhtiö KOKO Lahti selvisivät vain omistajansa taloudellisen tuen turvin.

Kattavista koronarajoituksista hankkiuduttiin Suomessakin eroon viime kevättalvella. Siten myös erilaisia yleisötapahtumia on riittänyt taas vanhaan malliin. Tämä on ehtinyt jo helpottaa Sibeliustaloa ja messukeskusta isännöivän KOKO Lahden maksuvalmiutta siinä määrin, ettei yhtiö ole enää tarvinnut kaupungilta jatkoa luottolimiittinsä korotukselle.

Sidettävän ratkaisun soisi löytyvän olkoonkin, että osa päättäjistä lopettaisi jo tyystin Lahti Eventsin tukemisen verorahoilla.

Ikävä kyllä Lahti Eventsin kassavirtaa rajoitusten purkaminen ei ole elvyttänyt yhtä hyvin. Pahimmaksi riippakiveksi on osoittautunut Kymiring, jonka kanssa Lahti Eventsillä on sopimus moottoriradan tapahtumien järjestämisestä. Kymiring ei saanut rataansa riittävän valmiiksi täksi kesäksi, minkä seurauksena kaksi isoa kilpailua piti perua kokonaan ja yksi siirrettiin Hyvinkäälle.

Tapahtumien peruuntumiset on otettu huomioon osapuolten keskinäisissä sopimuksissa, minkä pohjalta Lahti Events perää nyt Kymiringiltä miljoonaluokan korvauksia menetystensä paikkaamiseksi. Prosessi ottaa aikansa, joten turvatakseen Lahti Eventsin maksuvalmiuden kaupunki korotti hiljattain yhtiönsä luottorajaa 2,4 miljoonalla eurolla.

Velkasaneeraus toi KymiRingille aikalisän

Lahti Eventsin harmiksi kolme paikallispoliitikkoa jätti päätöksestä oikaisuvaatimuksen, joten sitä ei voida toistaiseksi panna toimeen. Yhtiön muut sitoumukset edellyttävät silti kassan pikaista vahvistamista, joten Lahti Events joutuu nyt miettimään omistajansa kanssa, kuinka rahoitusvalmius saadaan turvattua muilla keinoin.

Siedettävän ratkaisun soisi löytyvän olkoonkin, että osa päättäjistä lopettaisi jo tyystin Lahti Eventsin tukemisen verorahoilla. Se olisi hätiköity liike, koska se merkitsisi äkkiloppua yhtiölle, jolla on lähiviikkoinakin järjestelyvastuullaan useita tapahtumia.

Toki Lahti Eventsin vaikeudet antavat aiheen arvioida perusteellisesti, kannattaako kaupungin ylläpitää omaa tapahtumayhtiötä, vai ovatko riskit niin suuret, että asia kannattaisi jättää suosiolla yksityisille toimijoille. Lopulliset johtopäätökset kannattaa silti tehdä vasta sitten, kun velkasaneeraukseen hakeutuneen Kymiringin tulevaisuudesta saadaan varmempaa tietoa. Yhä on olemassa sekin mahdollisuus, että Kymiring selviää ahdingostaan, vaikka sitä on nyt vaikea uskoa.

Rallicrosskisan peruminen ja oikaisuvaade jättivät Lahti Eventsin pulaan

Lahti Eventsin luottorajan korotusta vaaditaan kumoon

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut