Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Aleksi Sammaliston kolumni Päävalmentajat veivät tökeröillä toimillaan huomion pelaajien pelistä

Mitä yhteistä on ollut Suomen naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueiden valmistautumisissa lajien viimeisimpiin arvoturnauksiin?

Vastauksen joukkuehenkeä mädättäneet juuret löytyvät viheriön ja kaukalon reunalta. Molemmissa lajeissa naismaajoukkueen päävalmentaja on varastanut kisojen alla suurimman mediahuomion kyseenalaisilla johtamistavoillaan tai surkuhupaisasti perustelemillaan maalivahtivalinnoilla.

Futis ja lätkä ovat monien muiden lajien tavoin pelaajien pelejä. Suurturnausten koittaessa valokeilan pitäisi kohdistua nuorten harrastajien esikuviin eli pelaajiin. Toki jokunen nuori laji-ihminen saattaa olla myös Anne Signeulin tai Pasi Mustosen fani, mutta silti.

Olisi naiivia uskoa, etteivät päävalmentajien toimista aiheutuneet kohut vaikuttaisi joukkueiden ilmapiiriin ja valmistautumiseen.

Tuttu apumies otti Naisleijonat vastuulleen kesken turnauksen – päävalmentaja Mustonen palaa Suomeen perheensä terveystilanteen takia

Kivikovan alkulohkon avauspeleissään Espanjalle ja Tanskalle taipuneen Suomen kisaurakka jalkapallon naisten EM-turnauksessa päättyy varmuudella lauantain Saksa-otteluun. Joukkueen tappiollisia tuloksia tai yksittäisten pelaajien edesottamuksia suurempi huomio on kiinnittynyt Helmareiden päävalmentaja Anna Signeulin tekemisiin.

Signeulin johtamistyyliä on kuvailtu autoritääriseksi ja kontrolloivaksi. Ruotsalaispiiskurin toimintatavat ja suorapuheisuus ovat aiheuttaneet turbulenssia Helmareiden ympärille.

Yle Urheilun asiantuntijana EM-kisoissa toimiva Maiju Ruotsalainen paljasti jättäneensä tehtävänsä Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen apuvalmentajana, koska hänen äitiyteensä suhtauduttiin huonosti. Ruotsalainen toimi Signeulin johtamassa valmennustiimissä vuosina 2017–2019.

Ruotsalainen kertoi Ylen tv-lähetyksessä (tiistaina 5.7.), että oli kokenut omien arvojensa vastaista toimintaa maajoukkuevalmennusvuosinaan.

– On sanottu, että minusta ei tule sellaista valmentajaa, joka minusta olisi voinut tulla ilman lapsia. Olen tästä samaa mieltä. Minusta tuli paljon parempi, Ruotsalainen kommentoi.

Myöhemmin Ruotsalainen vahvisti Ilta-Sanomille, että tuomitsevat sanat olivat peräisin Signeulin suusta.

Helmarit on profiloitunut tasa-arvon kannattajana. Äitiyspuheillaan Signeul mitätöi maajoukkueen julkisesti esittämiä arvoja.

Kisoihin virittäytyneen Suomen joukkueen kannalta päävalmentajan pökerryttävän hölmö "julistus" tuli julki ikävimmällä mahdollisella hetkellä, vain muutamaa päivää ennen EM-alkulohkon avannutta Espanja-peliä.

Helmareiden pukukopin liepeillä epäsoveliaasta käytöksestä on toki tiedetty jo pidempään. Nyt siihen ehkä myös puututaan entistä kovemmalla kädellä.

Pelaajien pelin ja valmistautumisen kannalta epäoleellinen härdelli oli valloillaan myös viitisen kuukautta sitten, kun Naisleijonat valmistautui Pekingin olympiaturnaukseen. Suomen jääkiekkonaisten päävalmentajana turnauksen aloittaneen Pasi Mustosen maalivahtivalinnat – ja ennen kaikkea valintojen sekavat perustelut – aiheuttivat joukkueeseen valituista pelaajista riippumatonta kohua ja kummastusta.

Yksi valmentajan tärkeimmistä, ellei jopa se tärkein tehtävä on auttaa urheilijoita löytämään, kehittämään ja käyttämään omia voimavarojaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Fiksuina aikuisina ihmisinä sekä Signeul että Mustonen ymmärtävät varmasti kysyä itseltään, onnistuivatko he jelppaamaan urheilijoita tärkeimmällä mahdollisella hetkellä ja parhaalla mahdollisella tavalla? Rehellisiä vastauksia odotellessa.

Tuulettimeen lentäneestä kurasta huolimatta pitää kuitenkin muistaa, että Signeul ja Mustonen ovat tehneet myös paljon hyviä asioita suomalaisen naisjoukkueurheilun eteen. Esimerkiksi maajoukkueiden urheilullinen vaatimustaso on noussut kaksikon palvelusvuosien aikana. Onko huippu-urheiluruuvia kuitenkin kiristetty liiaksi henkisen hyvinvoinnin kustannuksella?

Mustonen, 61, vetäytyi perhesyiden vuoksi Naisleijonien peräsimestä kesken Pekingin turnauksen. Signeulin, 61, nykyinen sopimus on voimassa kuluvan vuoden loppuun.

Helmarien entinen apuvalmentaja kertoi Palloliiton suhtautuneen nihkeästi äitiyteen – pääsihteeri kiisti

Palloliitto vakuuttaa puuttuneensa Signeulin metodeihin