Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Lukijalta | Lääkehuolto syytä jättää apteekeille

Kauppaketjut tavoittelevat käsikauppalääkkeitä valikoimaansa. Yli 70 prosenttia suomalaisista toivoo tätä. Vaivatonta sanovat asiakkaat, mutta moni ei kuitenkaan ajattele, mitä se lääkkeiden saatavuudelle kokonaisuutena tarkoittaa.

Kaupungeissa apteekeista osa on sijoittunut kauppakeskuksiin, elintarvikeliikkeiden viereen. Puolet kaupunkiapteekeista on puolestaan keskustoissa, hyvien joukkoliikenteen pysäkkien varsilla tai päissä. Kaupunkien asiakkaiden kannalla käsikauppalääkkeiden siirtämisellä kauppoihin ei ole tarvetta.

Maaseudun apteekit sinnittelevät pienen asiakasmäärän kanssa, vaikka ovat kirkonkylien kauppojen vieressä. Osa näistä apteekeista on osaviikkoisia sivuapteekkeja. Käsikauppalääkkeiden siirtäminen kaupan puolelle merkitsee näiden apteekkien loppumista. Maaseudulla apteekit siirtyvät entistä kauemmas haja-asutuksesta.

Kenttä- ja maastolääkevarastoja ei polkaista hetkessä.

Ongelma syntyy reseptilääkkeiden osalta. Ne eivät riitä apteekkien tuloskatteeksi, joten kaupunkiapteekkien palveluhenkilökuntaa joudutaan vähentämään ja asiakkaiden jonotusajat pitenevät.

Harvinaisemmat reseptilääkkeet siirtyvät ennen pitkää tilaustavaraksi. Maaseudulla reseptilääkkeet on lähdettävä hakemaan matkan takaa ja ehkä ennakkotilauksen jälkeen.

Lääkkeet tuskin halpenevat, jos hyllylääkkeet siirtyvät kauppoihin. Aluksi ne ”halpuutetaan”, mutta sen jälkeen palataan normaalihintoihin. Apteekkien on tarjottava halvinta vaihtoehtoa niiden valikoimasta jo muutenkin, mutta ei se halvinkaan vaihtoehto halpene nykyisestä. Katteet apteekeissa on silloin saatava reseptilääkkeistä. Reseptilääkkeitä ei saa postimyynnistä.

Huoltovarmuuden kannalta mahdollisimman kattavalla apteekkiverkostolla on merkitystä poikkeusoloissa. Suuri osa lääkkeistä on ulkomaista tuontivaraa. Apteekeilla on tehtävänsä onnettomuuksien lääkehuollossa ja potilasneuvonnassa. Metsäpalosta moni lähtee apteekin kautta.

Viime sotien aikana apteekit hoitivat haavoittuneiden ja sotainvalidien jälkihoitoa omalta osaltaan. Tätä huoltovarmuutta ei pidä väheksyä. Kenttä- ja maastolääkevarastoja ei polkaista hetkessä. Ukrainan sodan esimerkkejä ei kannata jättää huomiotta.

Kirjoittaja on markkinoinnin asiantuntija Lahdesta.