Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Pääkirjoitus Päijät-Häme kaipaa Kalle Jokisen kaltaisia tekijöitä

Kansanedustaja Kalle Jokisen (kok.) ilmoitus, ettei hän asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa, on paha takaisku Hämeen vaalipiirin vaikutusvallalle ja edunvalvontatyölle. Jokinen on toiminut monissa merkittävissä valiokunnissa ja tehtävissä eduskunnassa vuodesta 2009 lähtien. Yhteistyökykyinen Jokinen on nauttinut suurta arvostusta sekä omassa että muissa eduskuntaryhmissä.

Vaikutusvaltaisin paikka oli kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaminen, kun kokoomus istui pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtamassa hallituksessa. Jokinen pääsi vaikuttamaan tärkeiden lakien sisältöihin ja infrahankkeisiin. Hänen henkilökohtainen panoksensa on ollut merkittävä muun muassa Lahden kehätien, Kimolan kanavan ja Hennan aseman kohdalla.

Jokisen motto on ollut: ”Asioita ei tapahdu, niitä tehdään”. Hän ei ole ollut kansanedustajien puhetilastojen kärjessä, koska hän on keskittynyt tekemään asioita.

Kokoomuksen Kalle Jokinen ei lähde ehdolle eduskuntavaaleissa: "Päätöksen tekeminen todella vaikeaa"

Kokoomus on pitänyt pitkään puoluegallupien kärkipaikkaa. Näyttää siltä, että kokoomuksesta on tulossa seuraava pääministeripuolue. Jokinen olisi kaikella todennäköisyydellä uusinut kansanedustajan paikkansa, ja saanut puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.) tiimiin kuuluvana vaikutusvaltaisen tehtävän.

Mutta olisiko niin, että tekevälle ja kaiken nähneelle Jokiselle kelpaisi vain ministerin salkku, ja se on monen mutkan takana? Sekin on hatun noston arvoinen asia, kun Jokinen haluaa vielä tehdä jotain muuta kuin politiikkaa.

Asioita ei tapahdu, niitä tehdään.

Jokinen ei kuulu niihin kansanedustajiin, jotka alkavat nostaa kansanedustajan sopeutumisrahaa, vaikka hän on siihen oikeutettu. Hän on sanonut, ettei aio heittäytyä vapaalle. Näin toimi myös viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Juha Rehula (kesk.), joka on jatkanut eri tehtävissä.

Jokisen luopuminen asettaa Hämeen vaalipiirissä suuren mielenkiinnon kokoomuksen ehdokasasetteluun. Nykyisillä gallupluvuilla kokoomuksella saattaa olla mahdollista saada yksi lisäpaikka eli kaksi uutta kansanedustajaa. Tämä aiheuttaa tunkua kokoomuksen ehdokaslistalle ennen kaikkea Päijät-Hämeessä.

Olisiko ensi keväänä pitkästä aikaa mahdollista saada lahtelainen kokoomuksen kansanedustaja? Toisaalta ex-orimattilalaisen Jokisen esimerkki osoittaa, että kansanedustaja voi tehdä postinumerosta riippumatta töitä koko maakunnan ja vaalipiirin puolesta. Hämeen kannalta oleellista on, ettei vaaleissa valita koko ajan hallitusta ja maailman muutosta arvostelevia populisteja vaan tekijöitä, jotka ovat valmiit hyppäämään kansanedustajan saappaisiin.

HS-gallup: Kokoomus yhä Suomen suosituin puolue, kannatus hipoo ennätyslukemia