Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Kiistely rokotteista ottaa kierroksia

Neljänsistä koronarokotteista uhkaa tulla arvovaltakiista, joka syö terveysviranomaisten uskottavuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) taipui jokin aika sitten kertomaan, että rokotettavien ryhmä laajenee loppukesästä asteittain 60 vuotta täyttäneisiin.

Sitä ennen varsinkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtavat lääkärit ovat kilvan ihmetelleet haluttomuutta laajentaa rokotuksia koskemaan nykyistä suurempaa ihmisjoukkoa. Oman lusikkansa soppaan laittoi presidentti Niinistö, joka ihmetteli Ilta-Sanomissa rokotteiden panttaamista. Niinistöä säesti myös perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.).

Monissa verrokkimaissa neljänsiä rokotteita on annettu Suomea laajemmin jo kuukausien ajan. Esimerkiksi Tanskassa rokotetta tarjotaan syksyllä kaikille yli 50-vuotiaille.

Varsinaista epidemia-aaltoa on ennustettu syksylle.

Koronan vuoksi sairaalahoidossa olevien määrä on viime viikkoina kasvanut varsinkin pääkaupunkiseudulla. Tehohoitoa tarvinneiden määrä ei onneksi ole noussut, sillä valtaosa sairastaa taudin nyt lievänä. Silti myös virukseen liittyvät kuolemantapaukset ovat nousseet. Ja juuri tähän perustuu myös johtavien lääkäreiden vaatimus rokotteista: korona on edelleen tappava sairaus vanhuksille ja riskiryhmäläisille.

Varsinaista epidemia-aaltoa on ennustettu syksylle, vaikkakin monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että uusi korona-aalto Suomessa on jo käynnissä.

THL:n Mika Salmisen heitto siitä, että rokotteiden tehon hiipuminen olisi disinformaatiota, sekoitti soppaa entisestään. Rokotteiden suojatehon hiipumisesta on puhunut toistuvasti muun muassa Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Hän vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan yli 60-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa kolmannen rokotteen suojausteho heikkenee jo neljässä kuukaudessa. Täytyy myös muistaa, että iäkkäämpien rokotteista on jo tovin aikaa, sillä kolmas rokotekierros alkoi viime vuoden puolella.

On kuitenkin ymmärrettävää, että THL haluaisi aloittaa rokotukset niin, että niistä olisi suurin suoja syksyn epidemiaa vastaan. Näin varmistetaan myös sairaanhoitopaikkojen riittävyys. Kansalaisten mieltä taas rauhoittaisi tieto siitä, että omaa suojaa vakavaa tautia vastaan voisi mahdollisimman pian vahvistaa neljännellä rokotteella.

Eipä sekään haittaisi, jos useampi hakisi kolmannen rokoteannoksensa. Tuoreimpien tietojen mukaan vasta 65 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista on ottanut kolmannen rokotteen.