Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Velkasaneeraus toi KymiRingille aikalisän

KymiRingin surullisen kuuluisa taru sai tällä viikolla aikalisän, kun yhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen. Samalla se tarkoittaa tilanteen rauhoittumista sikäli, että ratayhtiö saa toistaiseksi olla velkojiltaan rauhassa. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden mukaan saneerausohjelman vahvistamisessa voi mennä ensi vuoteen, eivätkä velkojat sinä aikana voi kovistella saataviaan.

Saneeraushakemuksen mukaan KymiRing Oy:llä on velkaa yhteensä noin 24,7 miljoonaa euroa, josta vakuudella turvattua lainaa 11 miljoonaa euroa. Velkasumma on suuri, mutta harvoin vastaavia hankkeita ilman lainarahaa on muuallakaan tehty. Sen sijaan yhtiötä voi kritisoida siitä, että se on alusta alkaen avannut taloustilannettaan niukasti ja maksuongelmiin on herätty myöhään. Yrityssaneeraustakin haettiin vasta sen jälkeen, kun kaksi rakennusalan yhtiötä oli hakenut KymiRingiä konkurssiin maksamattomien laskujen vuoksi.

Yhtiössä on uskottu liian pitkään kilpailutapahtumien toteutumiseen, vaikka kaikki tosiseikat puhuivat päinvastaista kieltä.

Luottoa voi olla vaikea saada, jos tähänastinen toiminta ei ole ollut luottamusta herättävää.

KymiRingin toimitusjohtaja Riku Rönnholm uskoo yhtiön pääsevän vielä jaloilleen yrityssaneerauksen avulla miljoonavelasta huolimatta. Yhtiö on vihjaillut pitkin matkaa uusista omistajista, mutta konkretiaa niistä ei ole saatu kuulla. Iitin kunta olisi puolestaan halukas myymään oman osuutensa, jos ostaja löytyisi.

KymiRing ennustaa, että kassavirtaa alkaa puolen vuoden aikana syntyä sen verran, että yhtiö saa maksetuksi saneerausmenettelyn kustannukset ja velat, jotka eivät ole saneerausvelkaa. Sitä, mistä kassavirta tulee, ei kerrota julkisuuteen.

Toisaalta liiketoiminta on niin pienimuotoista, että KymiRing arvelee tarvitsevansa lisää rahaa ulkopuolelta. Yhtiön pitäisi löytää uusi rahoittaja tai lainata rahaa. Luottoa voi olla vaikea saada, jos tähänastinen toiminta ei ole ollut luottamusta herättävää.

Kun maat on myllerretty ja kelpo ratakin olemassa – joskin viimeistelyjä vailla – tilanteen ratkeaminen olisi enemmän kuin toivottavaa. Pahinta olisi homman jääminen kokonaan kesken.

Oma lukunsa on Lahden kaupungin omistaman Lahti Eventsin osuus saatavista. Kymiring arvioi velan olevan kaksi miljoonaa, Lahti Eventsin mukaan summa on "merkittävästi suurempi". Yhtiö kertoo valmistautuvansa saataviensa takia oikeustoimiin.

Vahinko on jo sattunut, joten kaupungin ja Lahti Eventsin on nyt parasta yrittää minimoida tappionsa. Muun arvioinnin paikka on vielä edessä: millaisen riskianalyysin valossa kaupunki päätti investointiin lähteä ja mitä siitä opittiin. Jälkipuintia riittää.