Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Todelliset asiantuntijat pelastivat tilanteen radiokeskustelussa

Mikä on se radiokanava, jota kuuntelen useimmiten? Tunnustan: Yle Radio 1. Wikipedian mukaan se on kulttuurin, asiapuheen ja radiodraaman sekä klassisen musiikin, jazzin ja kansanmusiikin kanava. Kaikkia näitä tulee kuunneltua.

Tulipa katsottua keskiviikon 22.6.2022 YLE TV1:n Jälkidigi. Siinä digiasiantuntijat keskustelivat somessa esiintyvästä vihapuheesta ja tekoälystä.

Toimittaja nosti esille Googlen LaMDA-tekoälyn. Sen parissa työskennellyt insinööri oli joutunut pakkolomalle väitettyään, että tekoäly oli tullut tietoiseksi ja vastaa seitsemän tai kahdeksanvuotiasta lasta.

Keskusteluun osallistunut teknologiayrittäjä Maria Ritola nosti esille mielenkiintoisen kysymyksen siitä, mikä on meidän ihmisten tietoisuus.

Neuroverkkoihin pohjautuvat algoritmit ovat kehittyneet. Niitä opetetaan suurella datamäärällä. Ja dataahan meillä riittää, totesi Ritola ja selitti, että tekoälyjärjestelmä käsittelee kielen älyttömän hyvin: se pystyy tiivistämään tietoa, vastaamaan kysymyksiin, kirjoittamaan blogipostauksia.

Hänen heittämänsä ideologinen suuntaus ja uskonnonvastaisuus eivät kuuluneet asiayhteyteen.

Algoritmi voitti insinöörin, ei siksi, että se on tietoinen, vaan siksi, että taso alkaa tänä päivänä olla niin älyttömän kova. Näin Ritola.

Mutta mitäpä tähän loihe lausumaan Ylen työntekijä, digitaalisen median asiantuntija Tuija Aalto? Hän heitti sekaan täysin asiaankuulumattoman ajatuksen, voiko syynä tuon insinöörin ajatukseen olla uskonnollinen taipumus ikään kuin nähdä asioita siellä, missä niitä ei ole.

Että koska tämä insinööri oli uskonnollisuuteen taipuvainen henkilö, Aallon mielestä oli aiheellista kysyä, onko hän sopiva tekemään työtään siinä roolissa, jos hän ei pysy todellisuudessa kiinni.

Toimitusjohtaja Lassi Kurkijärvi palautti keskustelun asialinjalle: ”Hyvä kysyä, mikä se todellisuus on.”

Ylen digitaalisen median asiantuntija Aalto taisi loppukeskustelun olla huuli pyöreänä. Katselijana ja kuuntelijana jäin kyselemään hänen asiantuntijuutensa tasoa.

Kautta historian keksintöjä ovat luoneet ihmiset, jotka ovat osanneet ja uskaltaneet katsoa ikään kuin näkymättömään ja mielikuvituksensa avulla nähneet asioita, joita ei vielä ole. Monet heistä ovat olleet uskonnollisia ihmisiä.

He ovat luoneet uusia keksintöjä. Näin pysymällä todellisuudessa kiinni he ovat auttaneet todellisuudessa pysyvää ihmiskuntaa selviytymään vielä paremmin.

Sen sijaan voi kysyä, mihin saakka Aallon digitaalinen asiantuntijuus oikein ulottuu ja riittää? Hänen keskustelun aikana heittämänsä vahva ideologinen suuntaus ja uskonnonvastaisuus eivät kuuluneet asiayhteyteen. Sen paikka olisi ollut toisenlaisessa keskustelussa.

Onneksi keskustelun todelliset asiantuntijat pelastivat tilanteen. He osasivat katsoa luovasti asioihin, joita ei vielä näe!

Minäkin uskonnollisuuteen taipuvaisena ihmisenä tietenkin ihmettelin, jopa ärsyynnyin Aallon kommentista. Ärsyyntyminen johtui ennen kaikkea siitä, että korkeimman Yle-veron maksajana ja näin ollen pieneltä osaltani Ylen työntekijöiden palkanmaksajana sydämeeni sattuvat tuommoiset syrjivät kannanotot.

Kirjoittaja on hartolalainen.

Korjattu 11.7.2022 klo 12.49, että Jälkidigi on YLE TV1:n televisio-ohjelma.