Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Presidentin suosio ennätyksellisen korkealla – myös hallitukseen ollaan tyytyväisiä

Presidentti Sauli Niinistön kannatus on ennätysmäisen korkealla. Helsingin Sanomien tekemän kyselyn mukaan 92 prosenttia suomalaisista katsoo presidentin onnistuneen tehtävässään. Edellisessä vastaavassa kyselyssä joulukuussa luku oli ”vain” 87 prosenttia.

Niinistön kannatus on hyvin aitoa, eikä onnistumisesta kriisin keskellä ole epäilystäkään. Presidentin suosiota on vahvistanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen. Kriisin keskellä haetaan vahvaa johtajaa.

Politiikan tutkijat näkevät kuitenkin suuressa suosiossa myös huolestuttavia piirteitä presidentti-instituution kannalta. Niinistön suosio kun vahvistaa todennäköisesti presidentin asemaa myös hänen kautensa jälkeen.

Kriittinen keskustelu auttaa usein toimijaa itseäänkin.

Presidentin toiminnasta tai poliittisista linjoista ei juurikaan esitetä kriittisiä kommentteja. Politiikan tutkija Kimmo Grönlundin (HS 7.7.) mielestä voisi esimerkiksi kysyä, miksi Niinistön katsotaan nyt toimineen niin hyvin Nato-jäsenyyden puolesta, kun hän olisi jo vuosikausia voinut toimia vahvemmin asiassa. Presidentillisen arvovallan käyttäminen myös THL:n linjauksien arvosteluun neljänsistä rokoteannoksista tuntui oudolta.

Tutkija Johanna Vuorelman mukaan kriittinen keskustelu olisi tarpeen siksi, että se usein auttaa toimijaa itseäänkin puntaroimaan erilaisia näkemyksiä ja vertaamaan omaa ajattelua muiden esille tuomiin vaihtoehtoihin.

Tyytyväisyys maan johtoon näkyy myös hallituksen suosiossa. Nyt 58 prosenttia suomalaisista katsoo pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen onnistuneen tehtävässään, kun viime joulukuussa vastaava luku oli 48 prosenttia.

Ylen torstaina julkaiseman puoluekannatusgallupin mukaan kokoomus porskuttaa edelleen vahvassa johdossa kohti yhdeksän kuukauden päästä pidettäviä eduskuntavaaleja. Kokoomuksen kannatus laski kuitenkin 2,2 prosenttiyksikköä ja oli 23,7 prosenttia. Toiseksi suosituimpana on pääministeripuolue SDP, jonka kannatus nousi 1,1 prosenttiyksikköä 19,8 prosenttiin. Kolmanneksi suosituin puolue oli perussuomalaiset 15,3 prosentilla.

Vaikka kokoomuksen etumatka kapenee, on se silti poikkeuksellisen suurta vaaleja edeltävälle kesälle.

Jakautuminen miesten ja naisten kesken vahvistuu. Kokoomus on pysynyt miesten suosituimpana puolueena, vaikkakin lähtijöitä on ollut erityisesti yli 50-vuotiaiden joukossa. SDP taas on suosituin naisten keskuudessa, mikä lienee pääministeri Sanna Marinin ansiota.