Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Tarja Koljosen kolumni Matkustin aikakoneella sekä menneeseen että tulevaan

Se oli vuosi, jolloin SOS-merkki hyväksyttiin kansainväliseksi hätäsignaaliksi.

Lapsikeisari Pu Yi nousi Kiinan valtaistuimelle kahden vuoden ikäisenä. Messinan kaupunki Sisiliassa tuhoutui lähes täysin maanjäristyksessä, joka vaati 75 000 kuolonuhria.

Suomessa väkiluku ylitti ensimmäisen kerran kolmen miljoonan rajan.

Rääkkylässä ruoppaajan kauha iski viiden kuutiometrin siirtolohkareeseen, jossa havaittiin suuri kuparipitoisuus. Löytö johti Outokummun kaivoksen avaamiseen. Ja Helsingin Kauppatorilla paljastettu Havis Amanda -patsas herätti laajasti pahennusta. VilleVallgrenin veistämää teosta vaadittiin poistettavaksi.

Ja ehkä vähän helpommin muistettavia asioita: Suomessa alkoi toinen sortokausi, Lontoossa kesäolympialaiset.

Kukapa ei olisi joskus herkutellut ajatuksella aikakoneella matkustamisesta. Olisi kiva palata ajassa hetkeksi taaksepäin, kunhan sinne ei tarvitsisi jäädä.

Ylimääräistä vapaapäivää ei uudenvuoden takia ole tulossa.

Alussa olevat historiatiedot on haettu Pekka Saurin Onnen harhat -kirjassaan esittelemällä aikakoneella. Kun omasta syntymävuodestaan vähentää nykyiset ikävuodet, tulevat aiemmin kaukaiselta tuntuneet historian tapahtumat yhdellä napautuksella lähemmäksi.

Vaikka kaikesta tuosta tuntuu olevan ikuisuus, todellisuudessa aika on yhtä pitkä tai lyhyt kuin koko tähän asti eletty elämä. Historian tunneilta ei ehkä paljon jäänyt mieleen, mutta onneksi Internet auttaa matkassa taaksepäin. Hakukoneella kun löytää kokonaisia sivustoja kunkin vuoden tapahtumista.

Joinakin vuosina on tapahtunut enemmän ja toisina vähemmän, joistakin tapahtumista on tärkeät vuosiluvut muistissa, toiset ovat vaipuneet unholaan. Yhtä kaikki, oman syntymävuoden perusteella tehdyt haut voivat olla hauskaa ohjelmaa illanistujaisiin.

Jos taas aikakoneella haluaa päästä samalla systeemillä tulevaisuuteen, tehtävä vaikeutuu. Katsotaanpa, mitä tapahtuu, kun lisään vuoteen 2022 oman ikäni.

Voisi kuvitella, ettei Internet osaa kertoa kovin tarkasti tulevaa, mutta olenpas väärässä.

New Yorkissa ja Nova Scotiassa nähdään täydellinen auringonpimennys vappupäivänä. Kuudentena kesäkuuta puolestaan SQL-pohjaiset tietokannat palautuvat päivämäärään 1. tammikuuta 1900.

Samana vuonna kaikkien Michael Jacksonin kappaleiden tekijänoikeudet raukeavat heti kohta juhannuksen jälkeen. Ja Merkurius peittää Marsin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 578.

Oulun seksirikosoikeudenkäynnin salaisiksi julistetut asiakirjat tulevat julkisiksi.

Sinä vuonna on 365 päivää, koska kyseessä ei ole karkausvuosi. Vuosi alkaa sunnuntaina, eikä siis ylimääräistä vapaapäivää uudenvuoden takia ole tulossa. Oma syntymäpäiväni näyttäisi osuvan perjantaille.

Maailma pyörii radallaan ilman ihmeempiä hötkymisiä. Luulin, että puolet maapallon väestä asuisi jo Marsissa ja että Lahden kaupungissa matkat taittuisivat lentäen paikasta toiseen. Näin höpsöihin ennustuksiin Internet ei lähde vaan pysyy konkretian tasolla.

Mitään pelottavaa tuossa vuodessa ei kuitenkaan ole, sillä siitä on monilla jo runsaasti kokemusta. Kyseinen vuosi kun on täydessä vauhdissa menossa Nepalissa, jossa käytetään Bikram Sambat -hinduperinteen kalenteria. Se on meidän gregoriaanista kalenteriamme muutaman vuoden edellä.