Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Eläkkeistä vaikea saada tällä kertaa vaaliteemaa

Eläkkeet ovat nousseet lähes kaikissa eduskuntavaaleissa keskeiseksi vaaliteemaksi. Tämä on ymmärrettävää, koska eläkeläisten määrä kasvaa koko ajan ja he ovat muita ahkerampia äänestäjiä.

Viime vaaleissa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen tietä pääministeriksi auttoi lupaus niin sanotusta vappusatasesta. Satanen puolittui, mikä herätti tyytymättömyyttä äänestäjissä.

Viime syksynä parikymmentä SDP:n kansanedustajaa allekirjoitti kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) kirjallisen kysymyksen eläkepolitiikasta. Siinä esitettiin Rinteen lupaaman eläkeläisten vappusatasen toteuttamista eli alle 1 400 euron eläkkeiden korotusta sekä niin sanotun taitetun indeksin poistamista. SDP:n eduskuntaryhmän johto kuitenkin torjui ehdotuksen taitetun indeksin poistosta.

Taitetusta indeksistä on tullut nyt eläkeläisten ilo.

Taitettuun indeksiin päädyttiin aikoinaan huolellisten laskelmien jälkeen, ja niitä olivat tekemässä kaikki työeläkejärjestelmän osapuolet. Uudistuksen taustalla oli huoli eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyydestä. Sen turvaamiseksi eläkejärjestelmään on tehty lukuisia muitakin muutoksia. Eläkeikää on nostettu ja varhaisen eläköitymisen väyliä tukittu.

Eläkeläisköyhyys on vakava asia. Takuueläkkeellä ja pienellä työeläkkeellä eläminen tuottaa monelle tuskaa, koska inflaatio on lähtenyt laukalle ja moni elämän perusasia kallistuu.

Taitetusta indeksistä on kuitenkin vaikea tehdä vaaliteemaa ensi kevään eduskuntavaaleissa. Eläkeläisten parissa kovan arvostelun kohteena olleesta taitetusta indeksistä on tullut nyt eläkeläisten ilo. Syynä on inflaation kiihtyminen. Se liikkuu nyt 7–8 prosentin lukemissa.

Vuoden alussa tehtyjen sopimusten mukaan palkat nousevat tänä vuonna vain kaksi prosenttia. Liukumat voivat nostaa ansiotasoa, mutta inflaatio ylittää tänä vuonna joka tapauksessa reippaasti palkkojen nousun. Siksi työeläkkeet nousevat ensi vuoden alussa poikkeuksellisen paljon ja selkeästi enemmän kuin palkat.

Tilanne voi kuitenkin muuttua jossain vaiheessa, jos olot palautuvat normaaleiksi niin että palkkojen nousu ylittää inflaation. Toinen kysymys koskee eläkejärjestelmän kestävyyttä. Jos työeläkkeet näyttävät nousevan useamman vuoden nopeammin kuin palkat, paineet eläkejärjestelmän eli taitetun indeksin väliaikaiseen poistamiseen kasvavat. Katseet kääntyvät tältä osin sekä eläkeyhtiöihin että työmarkkinajärjestöihin, jotka ovat perinteisesti linjanneet eläkejärjestelmään tehtävät muutokset.