Pääkirjoitus Lahti pysyy tässä kokoluokassa vain jos kaupunki pystyy houkuttelemaan muuttajia

Lahden kaupungin väestömäärä on jämähtänyt 120 000 henkilön tienoille mutta sentään sen paremmalle puolelle. Ennakkotietojen mukaan asukasluku laski tammi-toukokuun aikana tänä vuonna 56 henkilöllä. Lahdessa syntyi vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana 356 lasta kun vastaavaan aikaan kuolleita oli 637. Luonnollisen väestönkehityksen trendi on epäedullinen. Syntyneitä oli 48 vähemmän ja kuolleita 94 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lahden väkimäärä sinnitteleekin 120 000 ihmisen yläpuolella muuttoliikkeen ansiosta. Ainakin toistaiseksi. Suomen sisällä Lahteen muutti 66 ihmistä enemmän kuin kaupungista pois. Ulkomailta ja ulkomaille muutoissa suhdeluku oli Lahden eduksi vieläkin suurempi. Nettolisäys maahanmuutosta oli 159 asukasta tammi-toukokuussa.

Jokainen voi itse tehdä Lahdesta muuttoystävällisen kaupungin.

Lahden tulevaisuus ei valitettavasti poikkea muista länsimaisista alueista vaan totuus on, että väestönlisäystä ei jatkossakaan voi laskea luonnollisen kehityksen varaan. Syntyneitä tulee jatkossakin olemaan vähemmän kuin kuolleita. Senpä vuoksi Lahden on tehtävä kaikkensa, jotta kaupunki houkuttelee muuttajia sekä muualta Suomesta että ulkomailta.

Fazerin tehdasinvestoinnin soisi lähivuosina tuovan Lahteen uusia työpaikkoja, joiden perässä perheet voisivat muuttaa tänne. Kaupungilla on laadittu kokonaisvaltaiset suunnitelmat ja palvelukonseptit sen varalle, että muuttajat tarvitsevat erilaisia kunnallisia palveluita muun muassa varhaiskasvatukseen. Tätä muuttajan pakettia kannattaa hyödyntää laajemminkin markkinoinnissa.

Fazerin investoinnin ohella Lahti on saanut myönteistä julkisuutta muun muassa ympäristöpääkaupunkina ja lumivarmana hiihtäjän paratiisina. Lunta ja luontoa toki löytyy muualtakin Suomesta, mutta kauppojen, ravintoloiden, kulttuurin ja urheilun osalta näin monipuolisia kaupunkeja alle tunnin päässä Helsingistä ei ole. Sijainnin ohella Lahden liikenneyhteydet saavat kiitosta muualla asuviltakin. Niitä on syytä kehittää entisestään.

Tulevaisuudessa Lahden seudulla on kiinnitettävä vieläkin enemmän huomiota ulkomailta muuttajien hyvään palveluun. Kotouttamista voi tehdä ministeriöjohtoisesti, mutta yhtä tärkeää on ruohonjuuritason toiminta kuten vaikkapa soroptimistien maahanmuuttajanaisille järjestämät keskustelutilaisuudet. Jokainen voi omalla esimerkillään tehdä Lahdesta muuttoystävällisen kaupungin, olipa tulija läheltä tai kaukaa.