Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Pääkirjoitus Päheet museot -teemaviikko on tervetullut lisä Päijät-Hämeen kesään

Kahden koronakesän jälkeen on jälleen lupa nauttia tapahtumista ja kulttuurikesästä. Päijät-Hämeessäkin tapahtumien lista on tänä kesänä pitkä.

Aina ei tarvitsekaan lähteä merta edemmäs kalaan, sillä omilla kotinurkilla voi olla paljon nähtävää ja koettavaa. Lahden museoiden teemaviikko Päheet museot alkaa tänään lauantaina. Toista kertaa vietettävä teemaviikko houkuttelee tutustumaan paikallismuseohin.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa pidetty Päheet museot osoittautui niin suosituksi, että tapahtuma aiotaan järjestää jatkossakin. Se onkin tervetullut lisä Päijät-Hämeen kesään.

Teemaviikko tekee museoiden työtä näkyväksi.

Osa nyt auki olevista museoista on auki harvakseltaan, joten teemaviikon kaltainen tapahtuma saattaa olla ainoita mahdollisuuksia tutustua niihin. Aukioloajat ovat kuitenkin niin rajatut, ettei museoihin ainakaan työpäivän jälkeen ennätä. Kaikki kun eivät heinäkuussa lomaile.

Päheiden museoiden huikean laaja tarjonta tekee näkyväksi sitä, miten tärkeää työtä museoissa tehdään suomalaisen ja paikallisen kulttuuriperinnön vaalimiseksi.

Kulttuuria pidetään Suomessa keski-ikäisten naisten harrastuksena. Sitä se ei pelkästään ole Suomen kulttuurirahaston tuoreen kyselytutkimuksen mukaan. Kyselyyn vastasi neljätuhatta suomalaista, ja he kertoivat kulttuurin kiinnostavan laajasti ikään, asuinpaikkaan tai tuloluokkaan katsomatta. Enemmistön mielestä kulttuuriala tarvitsee myös yhteiskunnan tukea, sillä kulttuurin merkitys hyvinvoinnille tiedetään ja tunnistetaan jo tutkitustikin.

Moni löytää nyt paikkaan, jossa kävi viimeksi koulun luokkaretkellä – paikallisesta voi löytää vaikka omat juurensa

Tutkija Anna-Riikka Vaden on huomannut varsinkin museoiden perinnetapahtumien kiinnostavan myös nuoria. Yksi ryhmä ovat vanhoja taloja remontoivat, heitä kiinnostavat perinteiset rakennusmenetelmät ja perinteisillä tavoilla tehdyt asiat.

Suomen museoille elinehdoksi on osoittautunut vuonna 2015 käyttöön otettu museokortti. Museoiden yhteinen pääsylippu on madaltanut kynnystä pistäytyä sisään nopeallakin pyrähdyksellä, kun maksut on jo suoritettu.

Pelkästään museoihin ei Päijät-Hämeessäkään tarvitse kulttuurikesää jättää. Kesäteattereita on maakunnassa tänä kesänä lähes kymmenkunta ja musiikista voi nauttia suurten festivaalien lisäksi myös pienimuotoisemmissa tapahtumissa – usein ilmaiseksikin.

Kun muutama kesä on mennyt hiljaisemmissa tunnelmissa, kannattaa nyt hakea ennakkoluulottomasti uusia elämyksiä. Annetaan kesätapahtumien yllättää.

Lahden Pesäkalliolla Topi Sorsakoskea näyttelevä Stefan Andersén vaikuttui laulajan viimeisiksi jääneistä kappaleista