Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Selvitys häirinnän merkityksestä tarpeen

Kesän uudeksi kuumaksi perunaksi kohosi Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola, joka pohti kolumnissaan, ovatko naisten kesäiset somekuvat seksuaalista häirintää. Kuten arvata saattoi, kolumnista nousi huuto.

Luin jutun ja olin aluksi virkistynyt. Näinä hyväpuheen ja sukupuolisen moninaisuuden terminologian sikiämispäivinä oli peräti avartava kokemus nähdä omintakeista ajattelua. Se on tietysti selvä, että kohteeksi joutuneet ovat olleet vähintäänkin korpeutuneita. Sittemmin juttu näyttää vesittyneen, kuten odottaa sopikin.

Jäämme odottelemaan, mikä portti kolahtaa, jos on kolahtaakseen. Onhan selvä, ettei häirintä ole suvaittavaa saati siitä puhuminen, jos puhuja ei ole oikeaa sukupuolta. Tai siis sukupuolettomuutta. Ei siihen tarvita edes salakuvaa tai siksi määriteltyä.

Mitä tarkoittaa häirintä? Hallitus voisi asian selkeäksi tekemiseksi tehdä jälleen tieteellisen tilauksen, jossa termin merkitys saataisiin selvitetyksi. Saisimme nähdä, mihin kaikkeen häirinnän käsite taipuu. Arvelen, että pahimmillaan vieraan vallan manipulointiin, jonka tarkoitus on demokratian horjuttaminen.

Näen häirinnän ja vihapuheen olevan sukulaisuussuhteessa keskenään. Jos ei vielä ole, niin ainakin sen jälkeen, kun asia on selvitetty tieteellisesti.

Mielestäni parempi termi olisi provosointi, oikeastaan sukupuolivietin väärin käyttö, sikäli mikäli munattoman maan munattomilla kansalaisilla sellainen olisi. Siis se vietti. Munattomuus tarkoittaa tässä sukupuolineutraaliutta.

En tiennyt, mitä provosointi tarkoittaa, mutta katsoin sivistyssanakirjasta. Sen mukaan provosointi tarkoittaa kiihottamista, erityisesti riidan aikaansaamiseksi. Toinen merkitys on johdattelu, pyrkimys saada alkamaan tahallaan.

Näin ollen kysymys voi selvästikin olla häirinnästä. Hieman samaan tapaan kuin työvoimatoimisto patistelee asiakkaitaan heidän rauhaansa häiritsemällä.

Työtön pitää saada kerryttämään bkt:tä. Naisten harjoittama provosointi tähtää oman tilin kartuttamiseen. Naiset haluavat myös näkyvyyttä ja valta-asemaa päätöksenteossa, jotta miesten reaktiot provosointiin saataisiin kriminalisoiduiksi.

Valta-aseman kohottamisella on myös selvä ekonominen ulottuvuus.

Kirjoittaja on lahtelainen.