Pääkirjoitus Likaista peliä oikeudesta omaan kehoon – aborttipäätös syventää kahtiajakoa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain korkein oikeus teki juhannusaattona rajun päätöksen kumotessaan liittovaltiotasolla määritellyn oikeuden aborttiin. Presidentti Joe Biden kommentoi päätöksen merkitsevän Yhdysvalloille 150 vuoden takapakkia naisten perusoikeuksissa.

Oikeus aborttiin turvattiin liittovaltiotasolla 50 vuotta sitten. Siitä lähtien ratkaisua on vatvottu kahdessa leirissä sen mukaan, onko aborttioikeutta pidetty virheenä vai ei.

Päätöksessä ei ole kyse uskonnosta vaan poliittisesta pelistä. Kontrolloimalla toisten ihmisten kehoja pyritään saamaan valtaa omalle liikkeelle.

Yhdysvaltojen aborttiklinikat sulkeutuvat ja peruvat varattuja aikoja – poliisi turvautui protesteissa kyynelkaasuun

Perustuslakia kirjaimellisesti tulkitsevat originalistit ovat tehneet väsymättä työtä aborttioikeuden poistamiseksi ja nyt työn tulokset toteutuivat kun korkeimman oikeuden voimasuhteet heilahtivat konservatiivien suuntaan Donald Trumpin virkakauden nimityksien vuoksi. Perustuslain vapaampaa tulkintaa edustavat uskoivat maailman muuttuvan itsestään arvoliberaalimpaan suuntaan ilman työtä sen eteen.

Jatkossa aborteista päätetään kussakin osavaltiossa. Ensimmäiset aborttikiellot astuivat voimaan saman tien päätöksen jälkeen. Arvioiden mukaan abortit kielletään tai oikeutta rajoitetaan noin puolessa USA:n osavaltioista. Maltillisempi konservatiivinen linjaus sallisi abortit naisen hengen tai terveyden suojelemiseksi. Äärimmäisissä tapauksissa se kielletään myös raiskauksen ja insestin uhreilta.

Menetetyn luottamuksen palauttaminen on vaikeaa.

Enemmistö amerikkalaisista olisi halunnut pitää aiemman käytännön. Nyt syytökset oikeuslaitoksen politisoitumisesta saivat vauhtia entisestään. Konservatiivituomarien uskotaan tekevän päätöksiä, jotka edustavat republikaanista ajattelutapaa. Näin ei saisi olla, sillä Yhdysvaltojen repivä sisäpoliittinen tilanne vaatisi luottamusta tuomioistuimeen. Menetetyn luottamuksen palauttaminen on aina vaikeaa ja päätös syventää entisestään yhteiskunnan polarisoitumista.

Raskaudenkeskeytykset eivät lopu lakipykäliin, vaan jatkossa niitä tehdään hengen ja terveyden uhalla. Eniten kärsivät köyhät naiset, joilla ei ole varaa matkustaa toimenpiteeseen muihin osavaltioihin. Yhä jyrkemmästä kahtiajaosta kertovat lakihankkeet, joilla matkustaminen jopa kiellettäisiin.

On hyvä miettiä, mistä konservatismin nousu länsimaissa johtuu. Asenteiden koveneminen on muistutus siitä, ettei perusoikeuksia ja demokratiaa saa ottaa itsestäänselvyyksinä.

Näin Suomessa kommentoidaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttia koskevaa ratkaisua

Louisianassa ja Utahissa tuomari esti väliaikaisesti aborttioikeutta rajaavien lakien voimaantulon