Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Nato-sopu oli diplomatian työvoitto, jossa tärkeintä on lopputulos

Suomen Nato-valtuuskunta saa matkustaa Madridista kotiin helpottuneissa tunnelmissa. Suomen matka Natoon pääsee alkamaan, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti tukevansa Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon.

Madridiin Naton huippukokoukseen lähdettiin pienin odotuksin, sillä Turkki toi koko aika esiin vahvan kantansa olla tukematta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Helppoa Turkin käännyttäminen ei ole ollut, siitä kertoo lähes neljän tunnin uuvuttava maraton-kokous.

Tärkeintä on kuitenkin lopputulos: Nato kutsui Suomen ja Ruotsin jäsenikseen jo keskiviikkona.

Turkin muuttuneen mielipiteen taustalla oli tiistai-iltana allekirjoitettu yhteisymmärrysasiakirja. Suomalaiselle ja pohjoismaiselle diplomatialle se oli työvoitto. Norjalaiset tunnetaan hyvinä neuvottelijoita ja siitä osoituksen näytti Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, joka neuvotteli Erdoganin kanssa pitkään myös kahden kesken.

Ratkaisu on selkeä viesti siitä, etteivät yksittäiset jäsenmaat voi hidastaa jäsenyysprosesseja loputtomiin ja ajaa omia tavoitteitaan sotilasliiton varjolla.

Turkki sai haluamansa, mutta niin saivat myös Suomi ja Ruotsi.

Moni asiantuntija piti neuvottelutulosta yllättävänä juuri sen vuoksi, ettei kukaan uskonut Turkin taipuvan näin nopeasti. Sitä ei kerrota, kuinka paljon kompromisseja kukakin osapuoli teki ja mitä sovittiin taustalla.

Turkki sai haluamansa, mutta niin saivat myös Suomi ja Ruotsi. Yhteisymmärrysasiakirja on diplomaattisen kielenkäytön taidonnäyte, joten sitä on kullakin osapuolella mahdollisuus tulkita omaksi edukseen.

Parhaimmillaan Suomi voisi olla Naton täysjäsen jo syksyllä. Turkki saattaa kuitenkin edelleen asetella kapuloita rattaisiin ja joka tapauksessa ratifiointiprosessit jäsenmaiden parlamenteissa vievät oman aikansa – vaikka monissa maissa on nopeutettuja käsittelyitä luvattukin.

Ulkoministeri Haavisto tiistaina allekirjoitetusta asiakirjasta: "Suomalaista lainsäädäntöä ei tämä paperi muuta"

Turkki esitti heti keskiviikkona vaatimuksensa yhteensä 33 terroristiksi epäilemänsä ihmisen luovuttamisesta Suomesta ja Ruotsista allekirjoitetun yhteisymmärrysasiakirjan nojalla. Presidentti Niinistö tähdensi kuitenkin, ettei suomalaista lainsäädäntöä tulla muuttamaan sopimuksen vuoksi. Se, mitä tulkintoja Turkki sopimuksesta tekee, on heidän asiansa.

Niin Suomessa kuin Ruotsissakin luovutuspäätökset käsitellään maan lain mukaisesti ja niiden viranomaisten kautta, joille asiat kuuluvat.

Suomen polku Nato-jäsenyyteen on ollut vauhdikas. Vaikka mutkia on ollut matkassa, tie on nyt auki.

Tällainen on Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajien sopima yhteisymmärrysasiakirja