Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Onko kuntoilu- ja virkistysmahdollisuudet tarkoitettu vain hyväkuntoisille?

Nykyisin pidetään itsestään selvänä, että liikuntaesteinenkin pääsee asioimaan eri julkisiin tiloihin. Paljon on vielä parannettavaa, että erilaisista esteistä kärsivät pääsisivät tasa-arvoiseen asemaan muiden kanssa.

Monet kärsivät vammoista ja puutteista, jotka vaikeuttavat jokapäiväisen elämän haasteista selviytymistä. Kuulo-ongelmia on ikääntyneillä ja tulevaisuudessa oletettavasti myös nuorilla.

Esimerkki: Sisareni on yhdeksänkymppinen, mutta innokas lukija. Kirjaston palvelutiskillä hän ei kuule virkailijan puhetta, ei ainakaan saa siitä selvää. Niinpä hän ei uskalla mennä kirjastoon.

Vastaavia tilanteita tulee pankissa, terveydenhuollossa ja virastoissa. Puhelimessa hän kuulee ja ymmärtää joka sanan. Kuulokoje tietysti pitäisi hankkia, mutta jo ajatus siitä on liian rasittava, hankintakin pitkässä viiveessä.

Uimapaikat oli järjestetty niin, että jopa pyörätuolilla pääsi uimaan.

Teknisesti ongelma olisi varmaankin ratkaistavissa, koska puhelimessa asiointi ei tuota vaikeuksia. Asia olisi varmasti mahdollista hoitaa muutenkin, kuin että molemmilla naamakkain puhuvilla on puhelin. Kuuroilla on oikeus viittomatulkkiin, mutta entäs nämä väliinputoajat?

Luonnossa liikkumisen ja virkistäytymisen merkitys tiedetään. Siihen onkin meillä erinomaiset mahdollisuudet, jos omistaa auton, sähkö- tai leipämoottoripyörän tai on ainakin tervejalkainen.

Myös loistavia ulkoliikuntaväyliä on aivan asutuksen läheisyydessä. Sinne olisi mahdollista monen vanhuksen tai liikuntarajoitteisenkin mennä, mutta kun ei ole mitään levähdyspaikkaa! Olisiko mahdotonta sijoittaa muutama penkki väylän varteen?

Helleiltana yleiselle uimarannalle: parkkipaikalta rantaan 150 metriä. Terveet nuoret hurauttavat sinne pyörillään, huonojalkaiselle matka on turhan pitkä.

Tekisi mieli mennä veteen laiturin päästä pystyportaita, mutta poikajoukko on valloittanut laiturin. Sen sivuportaat hävisivät jokin vuosi sitten, eikä niitä ole löytynyt. Pitää kahlata. Rannassa on teräviä kiviä, mutta onnistun etenemään kaatumatta. Uinti virkisti.

Jossakin Kainuussa osuin joskus rannalle, jossa oli uimapaikat järjestetty niin, että jopa pyörätuolillakin pääsi uimaan. Vähempikin riittäisi, kunhan veteen meno ja pois tulo olisi helppoa ja turvallista.

Liekö liikaa? Onko kuntoilu- ja virkistysmahdollisuudet varattu vain hyväkuntoisille?

Kirjoittaja on nastolalainen.