Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Oikealla vai vasemmalla, kumpi on turvallisempaa?

Minulle opetettiin jo lapsena, että on käveltävä aina tien oikeaa laitaa. Olen maalta kotoisin. Kun siirryin asumaan kaupunkiin, kävelin tietysti jalka- ja pyöräkäytävienkin oikeaa laitaa. Silloin näillä teillä oli vain muutama pyöräilijä ja kävelijä.

Nyt jalankulkija kokee turvattomuutta yhdistetyillä jalka- ja pyöräteillä. Pyöriä, läskipyöriä ja sähköavusteisia kulkuneuvoja suihkii ohi molemmilta puolin kävelijää. Osa ajaa ylinopeutta, osa ajaa humalassa, osalla on kaveri kyydissä. Kun kävelen oikeaa laitaa, ne tulevat selän takaa vauhdilla, ja suurin osa heistä ei tiedä, miksi pyörässä on soittokello. Pitäisi mennä oppiin Keski-Eurooppaan.

Liikenneturva ohjeistaa jalankulkijaa kulkemaan joko oikeaa tai vasenta laittaa, tilanteesta riippuen. Ei edistä yhdistetyn pyörätie-jalkakäytävän turvallisuutta.

Edellä mainituista syistä kävelen nyt jalka- pyörätien vasenta laitaa, jolloin näen vastaan tulevat hurjastelijat ja voin varmistaa omalta osaltani turvallisen ohituksen. Eli jalankulkijan tulisi kulkea yhdistetyn jalka-pyörätien vasenta laitaa ja muiden oikeaa laittaa kulkusuunnassaan.

Liikennemerkissä pyöräilijä ja jalankulkija ovat ”päällekkäin” eli ei mitenkään ohjata käyttäytymistä. Mielestäni merkissä pitäisi olla pyöräilijän kuva oikealla ja kävelijän kuva vasemmalla, silloin se ohjaisi osaltaan liikennettä ja auttaisi järjestystä ja turvallisuutta yhdistetyllä kävely-pyöräteillä.

Kirjoittaja on lahtelainen.