Lukijalta | Italialaiset saavat remonttirahat takaisin superbonuksesta, Suomessa vain lisätään kuluja

Miltä tuntuisi sellainen Superbonus 110 -nimellä kulkeva avustus, joka mahdollistaisi talojen remontit ilmaiseksi, kun kaikista remonttikustannuksista saisi jälkikäteen valtiolta rahat takaisin. Avustuksen saisi, jos kodin energiatehokkuus paranisi remontin myötä. Rahoilla voisi esimerkiksi vaihtaa ikkunoita tiiviimmiksi, uusia lämmityslaitteita tai asentaa aurinkopaneeleita. Tämä on nyt totta. Tosin ei meillä Suomessa, vaan Italiassa.

Tämän tuen Italia rahoittaa suurelta osin EU:n elpymisrahoilla, joita se saa varsin avokätisesti. Tukea italialaiset ovatkin hakeneet sadoille tuhansille remonteille, joiden arvo on jo kymmenissä miljardeissa euroissa. Suomalainen veronmaksajakin osallistuu näihin Italian Superbonus 110 -hankkeen kustannuksiin, koska rahat menevät EU:n elvytyspaketista, jossa Suomi on nettomaksaja ja Italia nettosaaja.

Onkin epäoikeudenmukaista, että suomalainen veronmaksaja joutuu maksamaan myös muiden maiden, kuten italialaisten energiaremontteja. Sitten vielä ihmetellään, miksi meillä on yksi maailman korkeimmista veroasteista.

Ja lisää kuluja on tiedossa. EU:ssa on valmisteilla muutoksia rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin, joka toteutuessaan vaatisi suomalaisten koteihin kalliita remontteja jo lähivuosien aikana. Kyse on yli puolesta miljoonasta rakennuksesta, ja remonttikustannukset voisivatkin rakennuksesta riippuen nousta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Toisin kuin Italiassa, Suomessa maksajaksi joutuu aina suomalainen itse.

Energiatehokkuusdirektiivin muutos olisikin kova rangaistus etenkin vanhojen omakotitalojen iäkkäille asukkaille, joille ei jäisi muuta mahdollisuutta kuin muuttaa kotoaan pois, jos rahat eivät riittäisi kohtuuttoman kalliisiin remontteihin. Pienillä eläkkeillä ei tehdä energiaremontteja. Ei vaikka niihin saisi osittain valtiolta tukea. Myydessäkään ei talosta välttämättä saisi euroakaan, kun koko kiinteistön arvo voisi jäädä huomattavasti energiaremontin kustannuksia pienemmäksi.

Maksuja maksujen perään, ja hinnat sen kuin nousevat. Miten pieni- ja keskituloiset työssäkäyvät selviävät näistä kaikista? Eläkeläisistä puhumattakaan. Kansaneläkkeisiin on tulossa pieni lisäkorotus, ja sosiaaliturvaan tehdään aikaistettu indeksikorotus. Niillä sitten pitäisi selvitä lämmön, sähkön, ruoan, asumisen, liikkumisen ja kohta myös pakkoremonttien korotetuista laskuista.

Mahdottomaksi menee, mutta yksi on ja pysyy. Hallituksen tavoite pakottaa Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Maksoi mitä maksoi.

Kirjoittaja on lahtelainen kansanedustaja (ps.).