Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Poliitikot ja ekonomistit eri linjoilla veronkevennyksistä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) järjesti viime viikolla oppositiopuolue kokoomukselle iloisen yllätyksen. Hän ennakoi eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus saattaa syksyn budjettiriihessä alentaa veroja helpottaakseen kiihtyvän inflaation kurittamien kansalaisten arkea. Toki Marin lisäsi, että kevennykset tulee kohdentaa erityisesti pieni- ja keskituloisille. Siinä hän teki pesäeroa kokoomuksen vaatimuksiin peräti miljardin euron veronkevennyksistä, jotka jaettaisiin kaikille palkansaajille tuloluokasta riippumatta.

Marin toisti ajatuksensa Ylen haastattelutunnilla sunnuntaina. Siinä välissä myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) oli pitänyt perusteltuna, että veronalennuksia käsitellään budjettiriihessä. Hän kytki ne inflaation ohella myös syksyn työmarkkinaratkaisuihin.

Inflaation ennakoidaan rauhoittuvan jo syksyllä.

Jos pääministeri, valtiovarainministeri ja johtava oppositiopuolue ovat näinkin yksimielisiä veronkevennysten tarpeesta, voisi kuvitella, että asia olisi jo sillä selvä. Sitä se ei kuitenkaan ole, jos poliitikot kuuntelevat johtavien ekonomistien varoituksia.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja Laboren johtaja Mika Maliranta eivät aina ole keskenään samaa mieltä, mutta veronalennuksen sudenkuopista molemmat puhuvat kuin yhdestä suusta. Kumpikaan ei suosittele ansiotuloveron kevennyksiä lääkkeeksi nykyiseen tilanteeseen, koska ne vain lietsoisivat inflaation entistä kovempaan laukkaan. Asiaa voisi harkita uudelleen sitten, jos taantuma iskee Suomeen toden teolla. Nykyisessä suhdannetilanteessa seurauksena voisi olla työvoimapulan paheneminen.

Myös valtiovarainministeriössä (VM) veromuutoksia pidetään huonona keinona poikkeuksellisten ja vain väliaikaisten iskujen tasoittamiseen. Inflaation ennakoidaan rauhoittuvan jo syksyllä. Veronalennukset sitä vastoin tapaavat jäädä pysyviksi.

VM:n resepti nykyiseen tilanteeseen ja myös taantuman ehkäisemiseen on hintojen ja kustannusten nousukierteen katkaiseminen. Siinä on avainasemassa syksyn palkkakierros, jota valtiovalta voisi yrittää suitsia täsmäkohdennetuilla veronkevennyksillä.

Teollisuusliitto tosin ilmoitti viikonloppuna, ettei se lämpene ajatukselle kompensoida palkankorotuksia verohelpotuksilla, sillä palkansaajien ostovoimaa tulee vahvistaa työnantajien eikä valtiovallan kustannuksella. Jos palkansaajapuoli pitää näkemyksestään loppuun saakka kiinni, syksyn neuvottelut muodostuvat ennakoituakin hankalammiksi.