Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Uusi pääkatsomo olisi hyvä alku, vaikka se ei yksin tee Lahden Kisapuistosta oikeaa stadionia

Tuleva maanantai saattaa osoittautua merkittäväksi päiväksi vuosia ellei vuosikymmeniä jatkuneissa ponnisteluissa uuden jalkapallostadionin rakentamiseksi Lahden Kisapuistoon. Kaupungin konserni- ja tilajaosto käsittelee silloin tuoretta hankesuunnitelmaa, joka toteutuessaan synnyttäisi Kisapuistoon uuden pääkatsomon parhaimmillaan jo vuoden 2024 loppuun mennessä.

Hankesuunnitelma 13,8 miljoonaa euroa maksavasta pääkatsomosta oheistiloineen on syntynyt kaupungin viranhaltijoiden ja FC Lahden yhteistyönä. Kun neuvottelevia osapuolia on enemmän kuin yksi, lopputulos on usein kompromissi, ja niin on käynyt tässäkin tapauksessa.

FC Lahden toive ei ole kohtuuton.

FC Lahti olisi suonut, että hankesuunnitelma olisi sisältänyt muutakin kuin 2 000 katsojan pääkatsomon. Se ei yksin riitä täyttämään kansainvälisten otteluiden yleisökapasiteettivaatimuksia, joten mahdolliset euro-ottelut pitää jatkossakin pelata hiihtostadionilla, kunnes Kisapuistoon saadaan lisää katettuja katsomopaikkoja. Kotoiseen Veikkausliigaan Kisapuisto sentään kelpaisi heti uuden pääkatsomon valmistuttua sillä edellytyksellä, että myös kentän sudeksi jo syntyessään osoittautunut tekonurmipinta uusitaan.

Pelkkä pääkatsomo ei tyydytä täysin FC Lahden tarpeita myöskään yleisöpalvelujen kehittämisen ja sitä kautta liiketoiminnan kasvattamisen suhteen. Silti seura on viestittänyt voivansa elää nyt hankesuunnitelmassa esitetyn ratkaisun kanssa edellytyksellä, että kaupunki sitoutuu samalla rakentamaan stadionin loppuun saakka valmiiksi "järkevässä" aikataulussa.

FC Lahden toive ei ole kohtuuton, sillä pelkkä moderni pääkatsomo ei tee Kisapuistosta aitoa jalkapallostadionia. Sellaisia on valmistunut tai valmisteilla eri puolille maata siihen tahtiin, että Lahden asema jalkapallokeskusten välisessä kovassa kilpailussa uhkaa heikentyä ratkaisevasti.

Toki rakentamisen kustannukset kasvavat tällä hetkellä kaikkialla niin rajusti, että Kisapuiston stadionhankkeessa lienee viisasta edetä harkiten ja askel kerrallaan. Jostain pitää silti vihdoin aloittaa, eikä uuden pääkatsomon rakennuttamisessa pidä enää vitkastella enempää kuin esimerkiksi kilpailuttamisen ajoittamiseen vaikuttavat seikat edellyttävät.

Kilpailuttamisessa kaupungin kannattaa myös kysyä neuvoa konserninsa parhailta asiantuntijoilta. Esimerkiksi Lahden urheiluhalliyhdistyksellä on esittää viime vuosikymmeniltä parhaat näytöt siitä, kuinka urheilutiloja on mahdollista rakennuttaa paljon edullisempaan hintaan kuin mihin kaupunki tapaa laskelmissaan varautua.