Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Markus Pirttijoen kolumni Rentouttava ihmiskoe, jonka kipinäksi tarvittiin netitön vartti Brysselissä

Tunne tuli yllättäen ja vauhdilla kuin hyttynen kesäisellä ilta-ajelulla auton tuulilasiin. Levottomuutta, sydämentykytystä, ärtyneisyyttä ja keskittymiskyvyn täydellinen menetys. Totaaliset vieroitusoireet iskivät päälle lentokoneen vielä rullatessa laskeutumisen jälkeen kiitotiellä. Tapahtui jotain sellaista, mitä voisi verrata sähkökatkoon keskitalven pimeydessä tai auton sammumiseen liikennevaloissa pahimpaan ruuhka-aikaan.

Kännykkä ei kytkenyt datayhteyttä päälle. Se lakkasi olemasta älypuhelin ja palasi ajassa 15 vuotta taaksepäin matkapuhelimeksi. Sillä pystyi soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä, muttei tekemään mitään muuta. Ei sähköpostia, ei kalenteria, ei Teamsia, ei Twitteriä, ei Facebookia, ei Instagramia, ei LinkedIniä, ei Whatsappia, ei Messengeriä eikä ylipäätään internet-yhteyttä yhtään minnekään. Pelkät puhelut ja tekstiviestit. Aika pelottavaa, vai mitä?

Vaikka näissä hommissa jatkuva yhteydenpito ihmisiin ja uutisten seuraaminen lukuisista lähteistä koko valveillaoloajan on normi, toukokuinen työmatka Brysseliin oli silti hyvä hoksautus.

Meistä on tullut suorastaan huvittavalla tavalla riippuvaisia internetistä ja sen lukuisista sovelluksista. Vieläpä varsin lyhyessä ajassa. Parikymmentä vuotta sitten tällaiset ihmiset, jotka eivät osaa hetkeksikään hellittää otettaan kännykästä, olisi passitettu ammatti-ihmisten tutkittaviksi vakavampien syiden selvittämiseksi.

Mutta nyt mokoma addiktio on täysin sallittua siitäkin huolimatta, ettei kyse ole vain ammatillisesta tarpeesta vaan mukana on jotain kemiallista ja fyysistä. Tämän tietäen ja tiedostaen päätin tehdä testin. Jos varttitunnin katve netistä aiheutti noin vakavat oireet, mitä tapahtuu, jos on internetin ihanuuksia kokonaisen viikon?

Puhelimen ruudun vilkuilun sijaan vilkuilin ympärilleni ja ihmettelin.

Hurjaan ihmiskokeeseen tarjoutuivat mainiot puitteet viime viikolla, kun kävimme perheen kanssa lomamatkalla ulkomailla. Siellä netin käyttö puhelimella maksoi 15 euroa päivässä. Hotellissa netin käyttö olisi ollut halvempaa ja joissakin ravintoloissa jopa ilmaista. Siihen olisi kuitenkin tarvittu wifi-yhteyttä, joka ominaisuutena on pimahtanut puhelimestani ajat sitten.

Testille oli siis henkisten ja fyysisten syiden ohella myös taloudelliset perusteet. Ilmoitin töissä, että jos talo palaa, minut saa kiinni tekstiviestillä.

Sen sijaan että olisin käyttänyt luppoajat vilkuillakseni puhelimen ruutua vilkuilin ympärilleni. Ihmettelin talojen parvekkeita, lippuja, kissoja, koiria, autoja, moottoripyöriä, huiveja, vuoria, merta, linnanraunioita. Haistelin Välimeren tuulta ja tunnustelin lämpöä ihollani. Ravintolassa maistelin ruokaa ja katsoin pöytäseuruetta silmiin.

Tuliko oireita? Ei tullut, koska olin tilanteen herra. Itsepähän päätin olla ilman nettiä.

Sanotaan, että työpaikasta irrottautuminen lomalla tapahtuu siinä vaiheessa, kun näkee töistä unta. Näin työunen heti ensimmäisenä yönä. Toisena yönä näin unta edellisestä työpaikasta. Viikko oli rentouttava. Töissä ei talo palanut. Tekstiviestiä ei tullut. Oli vapauttavaa huomata, kuinka helppo puhelimesta ja netistä on ottaa etäisyyttä kun vain päättää tehdä niin.

Näin lomakauden alkaessa kannustan kokeilemaan rohkeasti. Whatsapp-viestin sijaan käy tapaamassa tuttavaasi kasvotusten. Somen silmäilyn voi korvata leppoisasti lukemalla kirjaa ja sanomalehteä. Se on virkistävää – ja palauttavaa.