Lukijalta | Pakotteista ei pidä luopua ennen kuin Venäjä on korvannut vahingot Ukrainalle

Minua ihmetyttää keskustelu, jossa todetaan, että Venäjää voi olla vaikea saada korvaamaan aiheuttamansa taloudelliset vahingot Ukrainassa. Vahinkojen maksajaksi on kaavailtu EU:ta. Jos minä rikon marketin näyteikkunan, niin ei kukaan ehdota, että sen maksaisi naapuri. Eikä kukaan tule sanomaan, että minua ei pidä laittaa maksamaan, koska se voi nöyryyttää minua.

Tämä hyökkäys on rikkonut niin monia kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia, että siitä pitäisi koitua Venäjälle seuraamuksia.

Kansainvälisessä politiikassa on ruvettu välttämään jonkin maan nöyryyttämistä, koska Hitler pääsi valtaan käyttäessään hyväksi ensimmäisen maailmansodan nöyryyttävää rauhansopimusta. Mutta saksalainen tapa ajatella on eri kuin venäläinen.

Saksa on tehnyt tiliä natsismimenneisyydestään. Venäjä ei ole ikinä oikein vakavissaan tehnyt tiliä Stalinin ajasta, eikä siellä saa käsitellä puna-armeijan hirmutekoja toisessa maailmansodassa.

Venäläisessä ajattelussa vika on aina muissa. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, se on heidän mukaansa Yhdysvaltojen vika. Siksi sama nöyryytyksen pelko ei toimi Venäjän suhteen.

Venäjä käyttäytyy kuin häikäilemätön rikollisjärjestö. On vaikea saada sitä vastaamaan teoistaan, joten eikö olisi järkevää sitoa korvaukset pakotteisiin ja eristykseen?

Sitten kun Venäjä on palauttanut Ukrainalle sen alueet ja maksanut korvaukset, voitaisiin purkaa pakotteet ja hyväksyä heidät kansainväliseen yhteiseen toimintaan. Maksaminen on paljon hitaampaa, jos pakotteet ovat voimassa, mutta ei Venäjä tule ikinä maksamaan senttiäkään, jos pakotteet poistetaan.

Venäjän maine oli huono jo ennen Ukrainan sotaa, mutta sota on romauttanut sen pohjamutiin. Siksi olisi hyvä, jos tämä Venäjä kerrankin kantaisi vastuun tekemisistään ja vähän kohentaisi tahriintunutta mainettaan.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut