Pääkirjoitus Kokoomuksessa jännitetään, lähteekö Kalle Jokinen vielä ehdolle eduskuntaan

Ensi kevään eduskuntavaalien yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä koskee kokoomuksen Kalle Jokisen ehdokkuutta. Hänen ratkaisunsa vaikuttaa merkittävästi kokoomuksen ehdokasasetteluun ja menestykseen Hämeen vaalipiirissä.

Jokinen on saanut paljon aikaan sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajana ja kokoomuksen eduskuntaryhmän vetäjänä. Lahden kehätie on pitkälti Jokisen uutteran työn tulosta, jonka hedelmiä Lahti nyt poimii.

Hämeen puolueet alkavat pian metsästää ehdokkaita eduskuntavaaleihin

Oppositiossa istuminen on turhauttanut toiminnan miestä. Jokinen todennäköisesti pohtii, onko hänellä mahdollisuuksia päästä ministeriksi puoluegallupien ylivoimaisessa kärjessä viilettävän Petteri Orpon (kok.) hallitukseen. Jokinen kuuluu Orpon sisäpiiriin, mutta ministeriksi pääseminen on monen mutkan takana.

Jokista tarvitaan, jos kokoomus mielii saada Hämeen vaalipiiristä neljännen paikan. Toistaiseksi kokoomuksen ehdokaslista Päijät-Hämeessä on varsin vaatimaton. Jos Jokinen ei asetu ehdokkaaksi, kokoomuksen neljäs kansanedustaja jäänee haaveeksi. Timo Heinonen ja Sanni Grahn-Laasonen uusivat todennäköisesti paikkansa. Päijät-Hämeessä kokoomuksen kansanedustajan paikkaa tavoittelee Milla Bruneau. Jos Jokinen ei asetu ehdokkaaksi, ex-kansanedustaja Ilkka Viljanen saattaa yrittää paluuta.

Hämeen kokoomus nimesi ensimmäiset ehdokkaansa – kolmesta kansanedustajasta kaksi mukana listalla

Hämeen vaalipiiri on ollut perinteisesti SDP:n vahvaa aluetta. SDP:ssä suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, asettuuko ministerinä useissa hallituksissa toiminut ja Hämeen ääniharavana ollut Johannes Koskinen vielä ehdokkaaksi.

Todennäköisesti Koskinen ja muut SDP:n kansanedustajat, Ville Skinnari, Mika Kari ja Tarja Filatov, asettuvat ehdolle. Istuvaa kansanedustajanelikkoa on vaikea ohittaa.

Vihreät avasivat ehdokaspelin jo ennen vappua nimeämällä ehdokkaakseen hämeenlinnalaisen Mirka Soinikosken. Hän lähtee vaaleihin puolustamaan paikkaansa puolueensa ainoana kansanedustajana vaalipiirissään. Näin tekevät myös Päivi Räsänen (kd.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Pieneltäkin paikkakunnalta voi nousta eduskuntaan.

Rökäletappion kokenut keskusta sai viime vaaleissa vain yhden kansanedustajan Hämeestä. Hilkka Kemppi pudotti konkariedustaja Juha Rehulan ja Martti Taljan, mikä on rohkaiseva esimerkki uusille ehdokkaille. Pieneltäkin paikkakunnalta voi nousta eduskuntaan ja ohittaa istuvat kansanedustajat.

Perussuomalaisten Jari Ronkainen Hollolasta on saanut uutta nostetta puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana. Myös Hämeenlinnan Lulu Ranne on saanut paljon julkisuutta ensimmäisen kauden kansanedustajaksi. Lahden Rami Lehto on jäänyt kaksikon varjoon, joten hänen paikkansa on vaakalaudalla, jos puolueen kannatus ei nouse.

22 vuotta ja seitsemän kuukautta kansaa edustanut Juha Rehula vajosi vaalien jälkeen syviin vesiin – nyt hän puhuu suunsa puhtaaksi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut