Ukrainassa palaa pommitettuja kyliä ja kaupunkeja, koteja ja kouluja, kauppoja ja sairaaloita, autoja ja polttoainevarastoja – kaikkea, minkä raketit sekä kranaatti- ja tykistötuli kykenee sytyttämään.
Miten vaarallisia ihmisille, eläimille ja ympäristölle ovat auringonvalonkin pimentävät, mustanpuhuvat, monenlaisten materiaalien palamisesta aiheutuvat savukaasut? Entä miten haitallisia ja pysyviä ovat räjähteidenkin kemialliset yhdisteet ja niiden hajoamistuotteet?
Voivatko maapallon tärkeimpiin vilja-aittoihin kuuluvan Ukrainan mustanmullan alueen viljavat pellot sekä tuottoisat hedelmätarhat nyt saastua ja myrkyttyä – ja miten pitkäksi aikaa? Kuolevatko maaperäeliöt mikrosienistä ja bakteereista maata kuohkeuttaviin lieroihin? Nääntyvätkö ”pörriäiset” sekä muut auringonkukkia ja muita öljykasveja sekä hedelmäpuita pölyttävät hyönteiset?
Kuuluuko Ukrainassa linnunlaulua, vai onko jo vuosi 2022 äänetön? Ovatko linnut paenneet tai kuolleet? Kulkeutuvatko myrkylliset palamistuotteet ravintoketjuissa, kuten lintukannat romahduttanut DDT-hyönteismyrkky?
Onko Ukrainan tai naapurimaidenkaan sato terveysturvallista, jos peltoja ja puutarhoja edes kyetään hoitamaan pitkittyneen sotatilan, työvoima-, energia- ja muun resurssipulan sekä miinojen ja muiden räjähteiden takia?
Sotatraumat säilynevät yli sukupolvien.
Ovatko Ukrainan kaivot ja vedenottamot myrkyttyneet? Mistä ja miten saadaan puhdasta juomavettä väestölle ja karjalle?
Millaisia terveysvaikutuksia aiheutunee viikkokausia ulkoilman savua ja kotien kellareiden tai pommisuojien savunsekaista ilmaa hengittäville ukrainalaisille, etenkin pikkulapsille?
Ennenaikaiset synnytykset ovat jo nyt Ukrainassa ennemmin sääntö kuin poikkeus. Millainen on heiveröisten ihmistaimien tulevaisuus, jos vauvat edes jäävät eloon raunioiden keskellä?
Mitä todennäköisimmin aikuistenkin astma ja hengitystieinfektiot sekä aistiongelmat lisääntyvät. Ajan myötä kemikaalialtistus näkynee kauaskantoisesti useimpien syöpätilastojen kurjistumisena.
Saastunut vesi ja ravintoon mahdollisesti sitoutuneet raskasmetallit aiheuttavat esimerkiksi hermosto- ja munuaisvaurioita sekä suolisto- ja iho-ongelmia.
Terveysriskit ja ympäristötuho eivät ehkä ensimmäiseksi tule täpärästi eloon jääneiden sodan uhrien eivätkä tuhoa syytävien vihollissotilaiden mieleen, mutta sodan seurauksista kuitenkin kärsinee myös sen aiheuttaja.
Kulloisestakin säästä ja tuulensuunnasta riippuen savu ja muut ilmansaasteet voivat nimittäin levitä laajalle, satojen kilometrien päähän. Esimerkiksi monena kesänä Venäjän laajojen metsä- ja kaatopaikkapalojen kitkerä savunhaju on tuntunut Päijät-Hämeessä saakka, ja joskus savunsekaisessa utuisessa ilmassa on ollut kellanruskea sävy.
Useimmat sodan kauhut kokeneista ukrainalaisista eivät täysin välttyne terveysongelmilta, ja sotatraumat säilynevät yli sukupolvien, kuten suomalaisillakin evakoilla.
Kirjoittaja on karjalaisjuurinen hollolalainen.