Historiaa ja muistomerkkejä ei voi siivota pois

Eri puolella Suomea on herännyt keskustelua siitä, voiko venäläisyyden merkkejä siivota pois. Nyt viimeksi Kotkassa on päätetty Leninin muistomerkin sijoittamisesta museoon, pois julkiselta paikalta.

Olen sitä mieltä, ettei historiaa kannata siivota pois, ettei se vain tule kummittelemaan takaisin. Mutta Kotka tehköön oman ratkaisunsa.

Meillä Lahdessa marsalkka ja presidentti Mannerheimin oikeutuksesta olla aukiolla nähtävillä on keskusteltu, mutta Mannerheimin merkityksestä kansakuntamme vaikeissa olosuhteissa ei kiistellä.

Leninin muistomerkin sijoitus kotkalaiseen museoon on ihan hyvä ratkaisu. Helsingin Hakaniemen Maailmanrauhaa-patsas asettuu nykyisessä maailmantilanteessa kyseenalaiseksi tunnetuista syistä.

Vuonna 1990 Helsinkiin Moskovan kaupungin lahjoittama muistomerkki ei ole kovin isossa huudossa Venäjän harjoittaman hyökkäyssodan takia. Muistomerkki herättää ristiriitaisia tunteita.

Tampereella Mannerheimin ratsastajapatsas sijaitsee syrjässä, kun taas Lahdessa se on näkyvällä paikalla. Meillä Lahdessa marsalkka ja presidentti Mannerheimin oikeutuksesta olla aukiolla nähtävillä on keskusteltu, mutta Mannerheimin merkityksestä kansakuntamme vaikeissa olosuhteissa ei kiistellä. Patsaan siirtämiseen vaikuttavat useammin poliittiset motiivit.

Niin V. I. Leninin kuin C. G. Mannerheimin merkitystä Suomen historiallisissa tapahtumissa ei voi vähätellä. Lenin oli yksi suopea tekijä, kun Suomi sai aikoinaan itsenäisyyden. Hänen tekojaan voidaan tarkastella historiallisesta perspektiivistä käsin. Niinpä muistomerkit voivat opettaa Suomen eri historiallisista vaiheista.

Lahti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut