Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Inflaatio laukkaa yhä kovempaa vauhtia

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan ja länsimaiden Venäjään kohdistamat oikeutetut pakotteet ovat nostaneet energian hinnan tänä keväänä taivaisiin. Samalla on lähtenyt laukalle myös kuluttajien vanha vainooja inflaatio, joka tätä ennen 2000-luvulla oli antanut itsestään vain vähäisiä ellei olemattomia merkkejä.

Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tietojen mukaan hinnat nousivat toukokuussa tasan seitsemän prosenttia. Vauhti on siis kiihtynyt entisestään huhtikuusta, jolloin inflaatioksi mitattiin 5,7 prosenttia.

Jo huhtikuun lukema hätkähdytti, mutta vielä pysäyttävämpi oli toukokuun mittaus. Historiassa joudutaan palaamaan taaksepäin yli 30 vuotta ennen kuin vastaan tulee seitsemällä alkanut inflaatioprosentti. Näin tapahtui viimeksi helmikuussa 1990, kuten Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist tuoreeltaan Twitterissä huomautti.

Käännettä joudutaan vielä odottamaan.

Aikalaisten muistiin on painunut syvälle, kuinka suuriin vaikeuksiin Suomen talous alkoi 1990-luvun alussa ajautua monestakin syystä. Tuli pitkä ja syvä lama, jonka pyörteisiin myös monen tavallisen suomalaisen elämä tempautui.

Suomen ja suomalaisten taloudellinen lähitulevaisuus ei kaikeksi onneksi näyttäydy tällä hetkellä yhtä synkkänä kuin runsaat 30 vuotta sitten, mutta ikävä tosiasia on silti, että käännettä kohti maltillisempaa hintakehitystä joudutaan odottamaan vielä tovi ellei kauemminkin. Ja tällä on runsaasti kielteisiä vaikutuksia kansalaisten arkeen.

Inflaatiota kiihdyttivät toukokuussa eritoten polttonesteiden ja ruoan rivakka kallistuminen. Kumpaankaan ei ole odotettavissa merkittävää helpotusta niin pitkään kuin Venäjä jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Päin vastoin, inflaation odotetaan kiihtyvän entisestään, kun yritykset joutuvat siirtämään kustannuspaineitaan asiakkaidensa maksettaviksi. Tämä on jo näkynyt muun muassa rakentamisen tuntuvana kallistumisena.

Polttoainetta kiihtyvälle inflaatiolle tarjoaa myös kunta-alan tuore palkkaratkaisu, jonka pelätään johtavan ylimitoitettuihin palkankorotuksiin kaikilla muillakin aloilla. Niin kovia palkankorotuksia tuskin kuitenkaan nähdään millään alalla, että ne paikkaisivat täysin korkeasta inflaatiosta seuraavan elintason laskun. Kun kansalaisten ostovoima heikkenee, valtiovaltakin joutuu pohtimaan uusia keinoja enimpien vahinkojen välttämiseksi. Viime päivien poliittiset avaukset viittaavat siihen, että hallituksella on vielä paljon tekemistä yhteisen linjan muodostamiseksi tässä polttavassa kysymyksessä.