Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Irtiotot Pro Lahden ja perussuomalaisten valtuustoryhmissä avasivat Liike Nytille tien jättipottiin, demokratian näkökulmasta nurkanvaltaus on arveluttava

Lahden kaupunginvaltuuston poliittisella värikartalla on nyt kymmenen eri sävyä. Viime kesän kuntavaaleissa vaatimattomasti menestyneistä puolueista ruotsalainen kansanpuolue sekä Liike Nyt ovat onnistuneet nousemaan takaoven kautta valtuustoon.

RKP sai Lahdessa ensimmäistä kertaa valtuustopaikan, kun kaupunginvaltuutettu Juha Tapiola ilmoitti joulukuussa eroavansa vihreistä ja liittyvänsä RKP:n jäseneksi. Vielä kovemman nurkanvaltauksen tekee liikemies-kansanedustaja Hjallis Harkimon johtama Liike Nyt, joka loikkaa Lahden valtuustoon peräti neljän kaupunginvaltuutetun voimin.

Torstai-iltana julkistettuun Liike Nytin ryhmään kuuluvat tiistaina perussuomalaisista eronnut Tuija Saloranta, maanantaina Pro Lahden ryhmästä eronnut Niko Liukkonen sekä keväällä Pro Lahden jättäneet Jari Pykäläinen ja Pasi Tuomaila.

Liike Nytillä on Lahdessa nyt yhtä paljon valtuutettuja kuin keskustalla ja vihreillä. Neljän nyttiläisen ryhmä voi nousta tiukoissa äänestystilanteissa vaa’ankieliasemaan.

Aloitteen Liike Nytiin liittymisestä ja valtuustoryhmän perustamisesta teki loikkarinelikko. Ryhmän jäsenet kokivat, etteivät voineet tehdä aiemmissa ryhmissään haluamaansa politiikkaa. Tavat, joilla heidän entisiä ryhmiään johdettiin, eivät lähtijöitä miellyttäneet.

Ääniosuus jäi Lahdessa 0,8 prosenttiin.

Sekä perussuomalaisten valtuustoryhmää johtava Jorma Ratia että Pro Lahden ryhmänjohtaja Kalle Aaltonen tunnetaan voimakkaina ja mielipiteitä jakavina persoonina. Sattumaa tai ei, kummankin ryhmät ovat pienentyneet kahden valtuutetun verran kuntavaalien jälkeisestä tilanteesta. Loikkareista vilkasliikkeisin on ollut Pykäläinen, joka on ehtinyt erota sekä perussuomalaisista että Pro Lahden ryhmästä.

On kenties ainutlaatuista, että vaaleissa valtuuston ulkopuolelle jäänyt puolue kahmaisee kerralla peräti neljä valtuustopaikkaa.

Irtiotot Pro Lahdesta ja perussuomalaisista avasivat Liike Nytille tien jättipottiin, jollaisesta puolueessa tuskin osattiin edes haaveilla sen jälkeen, kun sen ääniosuus jäi kuntavaaleissa Lahdessa 0,8 prosenttiin. Toinen valtuustotulokas RKP keräsi 0,7 prosenttia lahtelaisten äänistä.

Äänestäjien ja demokratian näkökulmasta on arveluttavaa, että jokin puolue kohoaa olemattomasta kannatuksesta huolimatta valtuustoon. Nousukaspuolueiden loikkarivaltuutetuilla, jotka kaikki ovat vieläpä valtuustossa ensikertalaisia, on edessä kova työ, jos he mielivät vakiinnuttaa uudet asemansa.