Lukijalta | Jatkuva kasvatus vaatii lisää hakkuita metsiin

Kansanedustaja, Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Mirka Soinikoski (vihr.), vaatii avohakkuiden ja varmaan kaikkien hakkuiden lopettamista Evolla/Taruksella. Lisäksi hän vaatii ns. jatkuvan kasvatuksen lisäämistä.

Jatkuvaa kasvatusta harjoitettiin Suomessa 1960-luvulle saakka, jolloin se todettiin niin haitalliseksi, että se lainsäädännöllä kiellettiin. Siinä otettiin aina isommat tukkipuut ja jätettiin heikko alikasvos, josta "toivottiin" syntyvän uutta metsää.

Puunkorjuu oli siihen saakka metsuri/hevosvetoista, jolla saatiin puut korjattua pienin korjuuvaurioin. Tänä päivänä korjuutyö tehdään raskailla monitoimiajokoneilla, jotka vaativat ajourat (5 metriä) 20 metrin välein, jolloin väistämättä syntyy korjuuvaurioita jäävälle puustolle ja ajouralla painumavaurioita.

Jatkuva kasvatus on menetelmänä harvennushakkuuta, josta maksetaan noin 15-25 prosenttia vähemmän kuin avohakkuusta. Kun vaaditaan jatkuvan kasvatusmenetelmän lisäämistä, tarkoittaa se sitä, että metsänomistaja maksaa erotuksen ja jotta saataisiin sama puumäärä korjattua, pitää metsiä käsitellä 30- 40 prosenttia enemmän ja useammin.

Poliitikot ja metsäaktivistit esittävät nykyään jatkuvaa kasvatusta ratkaisuna kaikkeen hiilensidontaan, monimuotoisuuden säilymiseen, lajien häviämisen ehkäisyyn ja ties mihin. Avohakkuu on kirosana, joka nähdään haitallisena. Tätä syötetään suurelle yleisölle ja metsäalaa tuntemattomille.

Avohakkuuala on kuitenkin vain hetken aikaa "avo". Alaa tuntemattomat voivat kuitenkin ottaa asioista selvää ja tutustua metsänhoitomenetelmiin.

Hyvä esimerkki on 10-tien varressa Pannujärven kohdalla, jossa tehtiin "kauhea" avohakkuu 15 vuotta sitten. Alue muokattiin, istutettiin uudet taimet ja viisi vuotta sitten tehtiin taimikon perkaus/harvennus, jossa jätettiin kuusta, koivua ja mäntyä.

Nyt alueella kasvaa 10-metrinen hieno nuori metsä, joka sitoo hiiltä joka vuosi enemmän seuraavat 70 vuotta. Lainaan Maaseudun Tulevaisuuden toimittajaa: Tulee mieleen, että metsäaktivismin tarkoitus ei ole luonnonsuojelu, vaan metsien poistaminen talouskäytöstä, minkä hyvänsä metsien, millä hyvänsä keinolla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut