Mielipide | Tavoitteena lisää kiertoa, vähemmän energiaa jätteistä

Ilmo Hakala-Rahko käsitteli mielipidekirjoituksessaan ”Puun käyttö polttoaineena on uhattuna” (ESS 6.6.) mm. energiajätteen erilliskeräyksen päättymisen vaikutuksia alueen energiantuotannolle.

Salpakierto oy täydentää kotitalouksien tekemää tärkeää lajittelutyötä. Se erottelee lajittelulaitoksessa energiajätteestä ja sekajätteestä materiaalikiertoon kelpaavia aineksia, esimerkiksi muoveja ja metalleja.

Energia- ja sekajätteeseen lajiteltuja kartonkipakkauksia, pehmopaperia ja muuta paperia ei sen sijaan voida tällä hetkellä lajitella erilleen. Myös nämä materiaalit tulisi saada jatkossa materiaalikiertoon energiana hyödyntämisen sijaan.

Lajittelusta jää vielä jäljelle energiajätettä, joka sisältää kierrätykseen soveltuvia materiaaleja, mutta joita ei pystytä lajittelemaan laitosmaisesti erilleen. Niistä tuotetaan polttoainetta mm. Lahti Energian Kymijärvi II -voimalaitoksen käyttöön.

Salpakierron Lahti Energialle toimittama kierrätyspolttoaineen määrä on alle viisi prosenttia Kymijärvi II -laitoksen käyttämästä polttoaineesta. Lahti Energia hankkii kierrätyspolttoainetta myös muilta toimittajilta.

Tärkeää olisi, että biojätettä ei enää lajiteltaisi sekajätteeseen.

Polttoaineeksi kelpaamaton aines ohjataan Kotkan Energian jätteenpolttolaitokseen, jossa niin ikään tuotetaan energiaa. Sekä energia-, että sekajäte päätyvät siis pääosin polttoon.

Salpakierron alueella yhdyskuntajätteen hyödyntämisaste on 99 prosenttia eli loppusijoitukseen ohjautuu vuosittain vain yksi prosentti jätevirrasta. Jätteen materiaalikierrätyksen osuutta pitää saada lisättyä nykyisestä noin 41-43 prosentista jätelainsäädännön tavoitteiden mukaisesti.

Uusi jätelaki tuo tiukennuksia asuinkiinteistöillä tapahtuvaan lajitteluun, Jatkossa kaikkien taajamien vähintään viiden huoneiston kiinteistöjen on lajiteltava sekalaisesta jätteestä erikseen biojätteet, muovipakkaukset, kartonkipakkaukset, lasipakkaukset ja metallijätteet.

Biojätteen erilliskeräys tulee lisäksi pakolliseksi kaikille asuinkiinteistöille yli 10 000 asukkaan taajamissa. Tiukentuvien pakkausjätteiden keräysvelvoitteiden piiriin kuuluu noin puolet toimialueen asukkaista, ja toista puolta palvelee Rinki-ekopisteverkosto.

Jatkossa kaikkien kotitalouksien on mahdollista liittyä pakkausjätelajien, esimerkiksi muovipakkausten, erilliskeräykseen, jos niiden vienti Rinki-ekopisteelle ei ole mahdollista. Myös biojätteen erilliskeräys mahdollistuu kaikille kiinteistöille.

Näin ollen jokainen kiinteistö voi muuttaa energiajäteastiansa vaikkapa biojätteen, muovipakkausten, kartonkipakkausten, lasipakkausten tai metallijätteen keräysastiaksi ja tilata sille tyhjennyksen.

Tulevaisuudessa palveluvalikoimaan tullaan lisäämään myös monilokeroastia, jossa neljää kierrätykseen soveltuvaa materiaalia voidaan kerätä yhdellä lokeroastialla.

Lainsäädännön mukaan pakkausjätteitä ei saa enää ohjeistaa ja kerätä energiajätteeksi, koska pakkaukset kuuluu kerätä erikseen. Energiajätteeseen nyt lajiteltavat muovipakkaukset lajitellaan jatkossa muovipakkauksiin, kartonkipakkaukset kartonkipakkauksiin, tekstiilijäte poistotekstiiliin ja pehmopaperit biojätteeseen. Ei ole enää perusteita ohjeistaa kotitalouksia lajittelemaan kahteen erilaiseen sekalaiseen jätelajiin, joista molemmat päätyvät polttoon.

Kierrätysasteen näkökulmasta biojätteen erilliskeräyksen lisääntymisellä on energiajätteen erilliskeräystä enemmän merkitystä. Tärkeää olisi, että biojätettä ei enää lajiteltaisi sekajätteeseen. Myös muiden toimijoiden kuin kotitalouksien kierrätysvelvoitteet kiristyvät ja erilliskeräys tulee järjestää, mikäli lainsäädännössä määritellyt kilomäärät täyttyvät. Lainsäädännön mukaisesti energiahyödyntämisen tulee siis vähentyä ja materiaalikierrätyksen lisääntyä.

Kirjoittaja on Salpakierto oy:n toimitusjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut