Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Keskisuurilla yrityksillä on eväät menestyä – Kasvuhakuiset yritykset lisäävät alueensa elin- ja vetovoimaa

Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n raportti todistaa, että keskisuurten yritysten merkitys on Suomessa suuri, vaikka niiden määrä on pieni.

Vaikka keskisuuria yrityksiä on maassa alle 2 prosenttia yrityskannasta, niiden liikevaihto ja työvoiman määrä on noin viidesosa kaikista yrityksistä. Varsinaisten kasvuyritysten määrä on kolmisen prosenttia kaikista keskisuurista yrityksistä.

Uudet työpaikat syntyvät juuri pieniin ja keskisuuriin yritysiin.

Keskisuurten yritysten kasvua ovat omiaan vauhdittamaan digitalisaatio ja vihreä siirtymä.

Kasvuyrityksiä kehittyy etenkin osaamista vaativilla palvelualoilla kuten sote-palveluiden, hallinto- ja tukipalveluiden ja rakentamisen toimialoilla.

Kasvuhakuiset yritykset lisäävät alueensa elin- ja vetovoimaa sekä kilpailukykyä.

Kasvuyritysten moottorina toimii omistajan halu kasvaa. Moni kanta- ja päijäthämäläinen yrittäjä pitää tosin parempana tasaista kannattavuutta ja kaihtaa riskejä.

Pelkkä kasvuhalu ei riitä, vaan yrittäjä tarvitsee hyvät yhteydet kasvumarkkinoille, toimivan verkoston ja oikein kohdennettua julkista tukea sekä osaavaa työvoimaa.

Päijät-Häme on ollut yritysten määrän perusteella Suomen 10. suurin yritysmaakunta koko 2010-luvun ajan. Kanta-Häme on luokkaa pienempi. Kanta-Hämeessä on kuitenkin hieman keskimääräistä enemmän yrityksiä tuhatta asukasta kohti.

Kasvuyritysten liikevaihdon kasvu on Päijät-Hämeessä jäänyt viime vuosina vähän jälkeen Kanta-Hämeestä.

Viime yritysbarometrissä kantahämäläisten pk-yritysten kasvuhakuisuus oli valtakunnan keskitasoa ja päijäthämäläisten hiukan tämän alapuolella.

Uusimaa ja muut elinvoimaiset kasvukeskukset luovat kelpo edellytykset kasvuyrityksille, mutta onnistua voi melkein missä tahansa.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä tarvitaan toimia sekä elinkeino- ja yritysrakenteen monipuolistamiseksi että kasvuyrittäjyyden edistämiseksi. Kasvuhakuiset yritykset lisäävät alueensa elin- ja vetovoimaa sekä kilpailukykyä.

Vientiyritysten määrää sekä yritysten kasvuhakuisuutta ja innovaatiotoimintaa kannattaa nostaa lisäämällä yritysten yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulun, yliopiston ja tutkimuslaitosten kanssa.

Tutkimus- ja kehitysmenoissa ei ole syytä säästää.