Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Ostovoimaan raju pudotus loppuvuonna – seuraavaksi kallistuvat liha, vilja ja maitotuotteet

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttamassa globaalin ruokakriisin, jonka vaikutukset näkyvät myös lahtelaisten ruokalautasilla. Suomessa ruoka ei onneksi ole loppumassa, mutta hinta nousee.

Kahvin, kalan ja vihannesten hinnoissa nähtiin nousua jo keväällä, mutta voimakkaampaa hinnan nousua on ennustettu loppuvuodelle. Seuraavaksi hintapompsun vuorossa ovatkin liha, vilja ja maitotuotteet.

Hintojen nousu näkyy jo lahtelaisten ruokakasseissa (ESS 7.6.). Valinnat tehdään harkiten, jotta ruokaa riittäisi kotona kaapissa pidemmäksi ajaksi. Kauppiaat kertovat, että tarjouslehtiä seurataan tarkasti ja tarjouksista halutaan keskustella.

Moni ruokaostoksia tekevä on vaihtanut edullisempiin merkkeihin tai huomannut, ettei raha enää riitä kaikkiin tuotteisiin. Tuoreen kalan hinta nousi huhtikuussa lähes 39 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja se näkyy menekissä. Osuuskauppa Hämeenmaan mukaan kalan ostaminen on kevään aikana supistunut reilun kolmanneksen.

Hintojen nousun arvioidaan helpottavan vasta ensi vuonna. Kotimaan talouden suurin epävarmuustekijä liittyy siihen, kuinka voimakkaasti kiihtyvä inflaatio jarruttaa kotimaista kulutuskysyntää. Inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman heikkenemistä ja siitä aiheutuvaa hintojen nousua.

Inflaatio oli toukokuussa Suomessa noin seitsemän prosenttia. Alle kahden prosentin inflaatioon tottuneille suomalaisille ostovoiman heikkeneminen merkitsee suuria muutoksia. Palkansaajien ostovoima on heikentynyt yhtä voimakkaasti viimeksi 1970-luvulla.

Hintojen nousu näkyy jo lahtelaisten ostoksissa.

Suurin osa hinnankorotuksista kohdistuu ruokaan, polttonesteisiin ja asumiseen, mutta myös korkomenot ovat lähdössä tuntuvaan nousuun.

Syksyllä moni havahtuukin kunnolla reaalitulojensa laskemiseen. Nyt jos koska on korkea aika pohtia sitä, miten menoja voisi karsia. Pankkien laskureilla voi tarkistaa, kestävätkö omat velat korkojen nousua ja pohtia myös säästöjen tilannetta uudelleen.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan keskivertokotitalouden ruokalasku kasvaa tänä vuonna noin 500 euroa. Jo nyt noin 10 prosentilla kotitalouksista on vaikeuksia toimeentulon kanssa.

Sosiaaliturvaetuuksien ylimääräinen indeksikorotus tuo pientä apua pienituloisten kasvaneisiin elinkustannuksiin, mutta yksinään se tuskin riittää. Keskituloisten kannalta apua löytyisi valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kaavailemista veronkevennyksistä.