Pääkirjoitus Kunta-alan sopu tuo työmarkkinoille hetkellistä helpotusta

Jännitteet työmarkkinoilla helpottuivat hetkeksi merkittävästi, kun kunta-alalla saavutettiin maanantaina neuvottelutulos satojen tuhansien palkansaajien tulevista työehdoista.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT hyväksyivät sovittelulautakunnan ehdotukseen perustuvan ratkaisun. Sen sisältöä osapuolet lupasivat valottaa vasta myöhemmin tällä viikolla sopimuksen tultua käsitellyksi niiden hallinnoissa.

Työnantajien KT:n valtuuskunta ehti hyväksyä neuvottelutuloksen jo maanantaina, ja palkansaajapuolelta ensimmäisenä sille näytti vihreää valoa Jukon hallitus tiistaina puoliltapäivin. Myönteinen vastaanotto oli johdonmukainen seuraus siitä, kuinka tyytyväisinä neuvottelijat myhäilivät sovun vihdoin löydyttyä aivan kesälomakauden kynnyksellä.

Toki Juko ja JAU kuten myös KT olisivat jo vajaa kuukausi sitten olleet valmiita hyväksymään sovittelulautakunnan koko kunta-alalle räätälöimän ehdotuksen. Se olisi tuonut työntekijöille viidessä vuodessa runsaan 5 prosentin palkankorotukset yleisen linjan mukaisten korotusten päälle. Tarjous ei kuitenkaan kelvannut hoitajien Tehylle eikä Superille, minkä seurauksena muut päätyivät jatkamaan neuvotteluja keskenään hoitajien tyrmäämän esityksen pohjalta.

Nyt saavutettu neuvottelutulos tuskin poikkeaa suuresti sovittelulautakunnan alkuperäisestä esityksestä, joka oli selvästi avokätisempi kuin useimmilla muilla aloilla solmitut niin sanotun yleisen linjan sopimukset. Lasku on kallis, mutta kuntatyönantaja suostuu maksamaan sen turvatakseen työrauhan esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja kirjastoissa.

Lasku on kallis, mutta kuntatyönantaja suostuu maksamaan sen turvatakseen työrauhan esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja kirjastoissa.

Hoitajia työrauhavelvoite ei sido tästä eteenpäinkään, koska Tehy ja Super eivät enää istuneet neuvottelupöydässä. Ne ilmoittivat jo edellisen sovintoesityksen kariuduttua venyttävänsä omia neuvottelujaan vaikka ensi vuoden puolelle, jotta ne saisivat jäsenilleen rahakkaamman sopimuksen kuin muut kuntatyöntekijät.

Todellisena vastapuolenaan hoitajat pitävät Sanna Marinin (sd.) hallitusta, koska valtiovalta ottaa vuodenvaihteessa vastuulleen uusien hyvinvointialueiden rahoituksen. Hallitus ei ole lotkauttanut korvaansa vaatimuksille, mutta hoitajat laskevat kaiken sen varaan, että joukkoirtisanoutumisten uhka yhdistettynä vaalien lähestymisellä saa hallituksen taipumaan ennen pitkää.

Taktiikka saattoi vielä kuukausi sitten tuntua ovelalta, mutta nyt se alkaa kuulostaa pelkältä toiveajattelulta talouden taantuman kolkutellessa ovella yhä kovemmalla voimalla.