Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Markus Pirttijoen kolumni Lomamatka edessä ja koronapassi hukassa, pieni mutta opettavainen seikkailuhan siitä tuli

Pienellä etunojalla rohkeasti tulevaan luottaen tuli hyvin ystävien kannustamana hankittua matka ulkomaille. Sellainen ihan perinteinen viikon lomaturnee lämpimään koko perheelle.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että riskinotto kannatti. Ulkomailla käyminen parin sapattivuoden jälkeen tuntuu olevan nyt monen muunkin suunnitelmassa ja osalla jo tuotannossakin, ainakin mitä on sosiaalisen median päivityksiä uskominen.

Yksi yllättävä muuttuja matkaan kuitenkin liittyi ja onneksi havahduin siihen etukäteen enkä vasta määränpäässä rajavirkailijoiden kolkossa kopissa. Nykyään hammasharjan kaveriksi pitää ottaa mukaan kaksi passia. Se perinteinen violettikantinen oli mennyt vanhaksi ja vaikka keväällä sai jännittää jonon pituutta poliisiasemalle, en nyt tarkoita sitä passia vaan toista.

Koronapassi on Suomessa jo mennen talven lumia, mutta ulkomaille matkustaessa ei voi koskaan tietää, missä sitä tarvitaan. Ajattelin toki niin, että kun aikanaan tuli rokotukset hommattua ja passi Omakannasta ladattua ja puhelimeen tallennettua, niin sehän on siinä. Ei muuta kuin puhelin mukaan ja passikin kulkee siinä samassa.

Vaan eipä se olekaan niin yksinkertaista. Nimittäin me suomalaiset latasimme passin käyttöön silloin, kun sitä eniten kysyttiin eli viime syksynä. Silloin plakkarissa oli yleensä kaksi rokotusta. Minultakin löytyi puhelimesta todistus kahdesta otetusta rokotteesta, joista jälkimmäinen oli viime elokuulta.

Ja tässä tulee tarinan pihvi. Kahden rokotuksen todistus vanhenee yhdeksän kuukauden kuluttua. Tässä tapauksessa se oli mennyt vanhaksi huhtikuussa. Vasta kolmen rokotuksen todistus on voimassa ilman määräaikaa. Olisihan siellä lomakohteen rajatarkastuspisteen hikisessä kopissa voinut alkaa etsiä puhelimeen nettiyhteyttä ja hakea pankkitunnusten kanssa Omakannasta uusinta todistusta. Ellei olisi käynyt niin kuin minulle.

Kahden rokotuksen todistus vanhenee yhdeksässä kuukaudessa.

Etukäteen ennen matkaa tein saman haun turvallisesti kotiloissa, vaan todistuspa ei latautunutkaan. Kädessä oli kahden rokotuksen todistus, joka ei kelpaa ja olkapäässä kyllä kolmannenkin piikin reikä, mutta kirjallista evidenssiä ei saatavilla.

Omakannassa todettiin vain, että jos todistuksen lataaminen ei onnistu, kannattaa olla yhteydessä "terveydenhuollon toimijaan" mahdollisen kirjausvirheen korjaamiseksi. Tulkitsin niin, että tässä tapauksessa "toimijalla" tarkoitettiin Päijät-Sotea. Siispä yhteys sinne. Kokeilin ensin onneani asiakaspalvelun chat-robotin kanssa, koska en halunnut kuormittaa potilasjonoa tällaisella vähemmän henkeä tai terveyttä uhkaavalla tapauksella. Sitä paitsi asiakaspalvelubotit ovat usein aika herttaisen typeriä. Tämä oli kuitenkin pätevämmästä päästä. Se kehotti olemaan yhteydessä rokotuksen antaneeseen yksikköön.

Vähän meni pää pyörälle näiden toimijoiden ja yksiköiden kanssa ja tuli siinä pari puheluakin soitettua. Lopputulos oli kuitenkin hyvä. Rokotuksen yhteydessä oli tapahtunut inhimillinen virhe, ja yksi kohta oli jäänyt täyttämättä rekisteriin. Virhe korjattiin siinä paikassa, jossa rokotus oli otettu, ja homma oli sillä selvä. Tarinalla on kolme opetusta. Kahden rokotuksen todistus vanhenee. Kolmas rokotus pitää ladata mukaan matkalle. Jos todistusta ei löydy, ole yhteydessä siihen fyysiseen sotekeskukseen, jossa rokotuksen otit, koska virhe voidaan korjata vain siellä. Ja neljäs vielä: tämä kannattaa tehdä etukäteen eikä reissunpäällä.