Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Mehiläisen täytyy pitää kiinni sopimuksesta

Tilaajan tehtävänä on huolehtia että sopimuksesta pidetään kiinni.

Näin sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja Sari Niinistö, sopii sanoa, että ei yhtään liian aikaisin. Kun aikoinaan Lahdessa järjestetyssä sote-palvelujen tuottajasta järjestetyn kilpailun voittajaksi valikoitui Mehiläinen oy, niin valinnan jälkeen asetettiin tiukat tavoitteet ja niiden pohjalta tehtiin sopimus voittajan kanssa.

Kilpailtaessa Mehiläinen muun muassa arvosteli Lahtea pitkistä hoitojonoista ja kalliista sekä jäykästä palvelujen tuottamisesta.

Itseään se mainosti ketteränä ja edullisena toimijana.

Käytännössä Mehiläisen hallinnoiman Harjun terveyden kanssa sovittiin, että suun terveyden asiakkaan hoito on aloitettava keskimäärin yhdeksässä päivässä. Nyt aikoja saa vasta heinäkuulle.

Palvelusetelin maksamme me lahtelaiset omista verotuotoistamme.

Käytännössä Mehiläinen ja Harjun terveys ei ole pystynyt toteuttamaan yhtäkään siitä mistä aikoinaan sovittiin. Tätä on sopimuksen toinen allekirjoittaja, eli yhtymän johto tilaajana ja valvojana, vain hiljaisena seurannut.

Päijät-Soten hallinnollinen ylilääkäri Petteri Jyrkinen ”on oikeassa todetessaan, että tilaaja edellyttää palveluntuottajalta sopimuksen ja säädösten mukaista hoitoon pääsyä”.

Lainaan edelleen: ”Ellei tämä toteudu, tulee tuottajan korjata tilanne viivytyksettä”.

Ostopalveluista vastaavan Ismo Rautiaisen mukaan henkilöstöpula ei voi olla syy sopimuksesta poikkeamiseen. Hän toteaa myös, että henkilöstöpula vaikeuttaa sote-palveluihin, mutta toisaalta se on riski, joka tuottajan on osattava ennakoida tarjousta antaessaan. Lähtökohtaisesti vastuu poikkeamasta on tuottajalla.

Erinomaisia kannanottoja, ja vastaavat tämän päivän tilannetta.

Sen sijaan en pidä hyvänä Harjun terveyden toimitusjohtajan Petja Orren viittausta muuttaa tilannetta osin palvelusetelin avulla . Saman suuntainen tilanne on myös päiväkotien tilanteessa, se on tavallaan yksi yhteen kuin on tässä Mehiläisen kanssa, yksityiset päiväkodit eivät halua/pysty toteuttamaan sopimiaan palveluja kun eivät osanneet arvioida omaa riskiään yrittäjänä. Nyt he vaativat palvelusetelin arvon kohottamista

Palvelusetelin maksamme me lahtelaiset omista verotuotoistamme. Se on pois jostakin muusta meidän tarvitsemistamme palveluista. Me käytännössä maksamme niiden lääkäreiden ja päiväkotihoitajien palkat, jotka kuuluisivat yksityisten yritysten itse maksaa omasta tuotostaan ja pienentämällä osingonjakoaan

Palveluseteliä ja suoraa palkkatukea ei voi antaa kaikille sitä pyytäville. Eritoten palkkatuki, joka on suoraan työnantajalle myönnettävä tuki, pitää myös ottaa tarkasteluun hyödyt ja haitat huomioiden.

Kirjoittaja on lahtelainen.