Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaalla vanhuksella on monta nimeä, mutta mikä sinusta on terminä soveliain? Vastaa kyselyyn!

Juha Honkosen kolumni Venäjän-pakotteet ovat täynnä porsaanreikiä, myös Päijät-Hämeessä on peiliin katsomisen paikka

Venäläisten arki rullaa melko lailla kuin ennenkin. Ruokakorin hinta on noussut, mutta tilanne on sama länsimaissakin. Painetta rauhantekoon tai johtajavaihdokseen ei juuri ole.

Miten se on mahdollista, kun Venäjän hyökättyä brutaalisti Ukrainan kimppuun itänaapurillemme on langetettu kasapäin pakotteita? Vastaus löytyy peiliin katsomalla – myös täällä Päijät-Hämeessä.

Yritykset ovat löytäneet porsaanreikiä niin tuonnissa kuin viennissäkin.

Esimerkiksi venäläiset maanteiden tavaraliikenteen harjoittajat on asetettu toimintakieltoon EU:ssa. Tästä huolimatta Suomeen – myös Päijät-Hämeeseen – tulee itärajan takaa tavaraa.

Homma toimii niin, että ensin venäläinen perustaa Suomeen yrityksen. Se ei vaadi kuin oleskeluluvan ja klikkailua netissä.

Sitten yritys, vaikkapa Garik Cargo Oy, hankkii Suomen rekisterissä olevia rekkoja.

Niiden on täysin mahdollista hakea rajan takaa mitä vain. Esimerkiksi meidän kaikkien lahtelaisten oma Lahti Energia vastaanottaa venäläistä haketta. Yhtiö on luvannut lopettaa venäläishakkeen käytön tämän kuun jälkeen, kun voimassa olevat sopimukset ovat umpeutuneet.

Käsissämme on verta.

Erot yritysten välillä ovat suuret, sillä toiset ovat jo keskeyttäneet Venäjä-yhteistyön (esim. Isku, Jartek ja BE Group) kun taas toiset ovat jopa jatkamassa toimintaansa itärajan takana.

Peikko Groupin Venäjän-toiminnoista on jäljellä noin puolet. Yrityksellä on yhä Pietarissa tuotantolaitos, eikä siitä olla luopumassa.

Myös Oilonilla on yhä tehdas Pietarissa. Sekin saa jatkaa. Lisäksi myyntikonttoreita on useammassa kaupungissa.

Kemppi taas vetäytyy Venäjältä "sopimusvelvoitteiden vaatiman lyhyen siirtymäajan jälkeen."

Entä mitä tekee lahtelainen pörssiyritys Raute? En tiedä, sillä yhtiön Venäjän-varajohtaja Jouni Putkonen ja vt. toimitusjohtaja Petri Strengell eivät vastanneet kysymyksiini.

Siitä tulee helposti mieleen, että Venäjällä on yhä toimintaa, mutta siitä ei haluta kertoa.

Nämä eivät toki ole helppoja asioita. Esimerkiksi venäläinen työvoima ja teräs ovat halpoja. Sopimukset taas saattavat olla pitkiä.

Lahtelaisyrityksillä on yhä toimintaa Venäjällä, suurin osa on kuitenkin keskeytetty

Ja osataan sitä isommissakin piireissä. Helsingin Sanomien jutun mukaan Moskovan hypermarkettien ruokaosastot näyttävät yhtä yltäkylläisiltä kuin ennen kevään pakotteita.

Ranskalainen Auchan – Prisman kaltainen vähittäiskauppakonserni – on pitänyt liikkeensä avoinna Venäjällä koko Ukrainan sodan ajan. Valikoimissa on edelleen muun muassa yhdysvaltalaisen Starbucksin kahveja.

Vientiin Venäjälle on omat possunkolonsa. Uutissuomalainen kertoi torstaina, että tavaraa voidaan viedä länsimaasta Venäjälle kolmannen maan kautta lupaa kysymättä.

Venäjä salli toukokuun alussa rinnakkaistuonnin. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi suomalaisyritysten tuotteita voi nyt viedä Venäjälle ilman tavaramerkin omistajan suostumusta ja ohi valtuutetun jakelijan.

Sallimalla venäläistavaran tulon Suomeen ja suomalaistuotteiden myynnin itärajan takana venytämme pidemmälle sitä hetkeä, jolloin Vladimir Putinin tai hänen lähipiirinsä on lopetettava sota. Siihen asti tuhansia ihmisiä kuolee. Käsissämme on verta.