Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Avoimuus on tarpeen Lahden konserniyhtiöissä

Kuntalaisena ja veronmaksajana jokainen lahtelainen on omistajana yli 50 kuntakonsernin yhteisössä. Joukossa on isoja yhtiöitä kuten Lahti Energia, Lahti Aqua ja Lahden Talot. Sitten on vähän pienempiä, kuten Lahden Pysäköinti, Spatium Toimitilat, KOKO Lahti, Salpakierto, Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut tai Päijät-Hämeen Ateriapalvelut.

ESS:n tuore kartoitus kertoo, että korona-aikanakin suurten yhtiöiden keskeiset luvut viime vuodelta näyttävät hyviltä. Liiketulokset nousivat kahdeksassa kymmenestä yhtiöistä – samoin liikevaihdot lähes kaikissa. Tosin esimerkiksi tapahtumayhtiö KOKO Lahden luvut olisivat olleet erittäin ikäviä ilman massiivisia tukia. Viime päivien KymiRing-uutiset ovat nostaneet esiin KOKO Lahti -konserniin kuuluvan Lahti Events -yhtiön, jonka yhteistyö KymiRingin kanssa on vaakalaudalla.

Lahti on omistajana linjannut, että julkisten tilinpäätösten lisäksi myös konserniyhtiöiden toimitusjohtajien palkat, luontoisedut ja tulospalkkiot ovat julkisia.

Tulospalkkioiden pitää noudattaa konserniohjetta.

Yhtiöiden toimitusjohtajien palkka- ja tulospalkkiotasot ovat pysyneet pitkälti ennallaan, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Viime vuoden luvuista näkyy, että Lahti Energian toissa vuonna aloittanut toimitusjohtaja Jouni Haikarainen ansaitsee noin 40 000 euroa vähemmän kuin edeltäjänsä Eero Seesvaara, jonka palkka oli kivunnut 247 000 euroon vuonna 2018. Seesvaara oli saanut jättimäiset, yhteensä 46 prosentin korotukset kahden vuoden aikana.

Tällaiset korotukset olivat ylimitoitettuja, mutta onneksi palkkaa on nyt kohtuullistettu. On myös ensiarvoisen tärkeää, että palkkatiedot tilinpäätöksen yhteydessä ovat julkisia, vaikka johtajasopimukset eivät olekaan. Kuntaomisteisissa yhtiöissä avoimuus voisi hyvin ulottua myös johtajasopimuksiin ja edes jonkin verran tulospalkkiokriteereihin.

Ovet paukkuivat Lahden yhtiöiden hallituksissa, kun jäsenistö vaihtui rajusti vaalien jälkeen - katso, keitä isoimpien yhtiöiden hallituksissa istuu

Toimitusjohtajien tulospalkkioiden kärjessä oli jälleen Lahden Talojen Jukka Anttonen, joka sai bonusta viime vuonna 14 968 euroa. Hän sai muhkeimman tulospalkkion myös toissavuonna, 17 106 euroa. Tätä edeltävä eli vuoden 2019 tulospalkkio oli 16 926 euroa. Kolmen vuoden aikana Lahden Talojen toimitusjohtajalle on maksettu 49 000 euroa.

Toimitusjohtajien tulospalkkioiden pitää noudattaa konserniohjetta, jonka mukaan tulospalkkio ei saa ylittää kahden kuukauden palkkaa eikä neljän vuoden aikana olla yhteensä enempää kuin kuukauden palkka per vuosi.

Mielenkiintoista on seurata, mitä Lahden Talojen toimitusjohtajalle maksetaan tältä vuodelta.