Rapatessa roiskuu aina! Fazer ja Malva vietiin maaliin komeasti. Siitä kiitos Lahden johdolle ja kaikille niille, jotka toteuttivat tämän huikean investointihankeen!
Lahti tarvitsee kipeästi matkailuhankkeita ja ideoita hienon ympäristövuoden jälkeen, mutta maltti säilyttäen Jälkiviisaus on aina jälkiviisautta eikä rakenna mitään. ”Mutta maantieteelle emme mahda mitään”, sanoi Paasikivi aikoinaan.
Suomi ja Iitin KymiRing ovat liian syrjässä moottoripyöräily huomioiden.
Viisi vuotta minä ja me ”vähäuskoiset” olemme yrittäneet varoitella kunnan päättäjiä tai paremminkin kunnan sisaryhtiöiden poliittisia päättäjiä niistä mahdollisista vaaratekijöistä, joita näin isoon hankkeeseen on liittynyt ja liittyy vielä jatkossakin.
Mutta päättäjien päätä ei ole todellakaan paleltanut ja asiaa on viety joukolla Lahti Eventsissä eteenpäin lahtelaisvaltuutettujen siunaamana!
Pahinta, että KymiRingistä on muodostunut monille lahtelaispoliitikoille ja virkamiehille uskon asia. ”Ellet ole puolellamme, olet meitä vastaan”-asenteella on pumpattu KymiRingiin lisää ja lisää veronmaksajien rahaa ilman, että olisi edes selvitetty sitä, mitä vastuita tähän toimintaan saattaa liittyä ja onko tämänkaltainen tukeminen suoritustilassa olevan sisaryhtiön kautta todella kaupungin ydintoimintaa.
Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mielestä ei ole!
Itävalta ja Tsekki ovat jo luopuneet kaikista MotoGP hankkeista.
Kaupungin johto on salaillut asioita turhaan. Kaikki ovat voineet tutustua KymiRingin tunnuslukuihin, jotka eri medioissa on jo kerrottu. Pieni kertaus lienee silti paikallaan. Eniten ihmetyttää, että moni yksityinen yrittäjä ja erilaiset toimijat ovat uskoneet hankkeeseen kuin pukki uusiin sarviinsa.
Ensimmäinen realisti oli Antti Aarnio Vihuri, joka jo vuonna 2015 näki hankkeen epärealistisuuden ja kannattavuuden välisen ristiriidan ja hyppäsi pois uppoavasta laivasta.
Päätöksen Iitin MotoGP-kilpailun uudesta siirrosta vuoteen 2023 teki MotoGP:n oikeudet omistava Dorna Sports. Syynä oli, ettei ajankohdan läheisyyden ja geopoliittisen tilanteen takia saatu täyttä varmuutta siitä, että kaikki, lähinnä radan infra, olisi saatu tähän moottoripyörien kuninkuusluokan tapahtuman edellyttämälle kansainväliselle tasolle.
KymiRingiin on kaadettu rahaa lapiolla. Valtionavustusta tuli 6,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 ratahanke sai 3,5 miljoonan euron suuruisen avustuksen, joka perustui eduskunnan edellisvuonna lisätalousarviossa myöntämään lisämäärärahaa.
Kymiringin budjetti kasvoi viime vuonna 30 miljoonan euroon.
Ratayhtiö sai 12,6 miljoonaa euroa lisärahoitusta, josta suurin osa on pankkilainaan. Loput potista tulivat yksityisiltä kotimaisilta sijoittajilta.
Omistajaluettelosta selviää, että omistajina ovat AKK Sports Oy, Suomen Moottoriliitto Oy, Iitin kunta, A Ahlström Kiinteistöt OY ja ratayhtiön aikaisempi toimitusjohtaja Markku Pietilä. Toimitusjohtajana toimii Riku Rönnholm.
Vuoden ympäristökaupungin KymiRing -hankkeen tukijat eivät vaivautuneet katsomaan karttaa tai edes tutkimaan millaisia edellytyksiä näin harvaan asutulla maalla on järjestää tämän suuruusluokan kilpailuja. Niiden järjestäminen ei ole edes Keski- Euroopassa kannattavaa. Itävalta ja Tsekki ovat jo luopuneet kaikista MotoGP hankkeista, koska Dorna Sortsin äärettömän kalliit lisenssimaksut (arvio 4 miljoona euroa kisa järjestäjäpaikkakunnasta riippuen) ovat karkottaneet ne järkevästä kaupallisesta toiminnasta!
Edes yli 100.000 katsojamäärät eivät ole riittäneet tai taanneet tekemään järjestelyistä kannattavaa – muille kuin Dornalle. Miten se siis Suomi-pojilta taloudellisesti onnistuisi?
Dorna Sportsin eettinen toiminta ei kestä päivänvaloa ja on sovittamattomassa ristiriidassa Lahden ympäristötavoitteiden kanssa. Dorna hallitsee kaikkea MotoGP-bisnestä televisiointeja ja myöten. Yhtiö on mm. tuomittu miljoonan veropetoksista Espanjassa.
Se vie potit, muut järjestäjät vikisevät! Lahti Eventsillä ja lahtelaisilla poliitikoilla on nyt todella peiliin katsomisen paikka!