Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Mielipide | Vieraslajit sallittava metsissä

Metsään meneminen tarkoittaa joko siirtymistä puiden kasvualueelle tai asioiden pieleen menemistä. Ensimmäisellä on positiivinen ja toisella negatiivinen merkitys. Sanonta ”Suomi seisoo puujaloilla” tarkoittaa puun eli metsän suurta merkitys suomalaisille. Metsällä on tarkoitus tuottaa elantoa omistajalleen. Suomen yksityiset metsätilat ovat kooltaan muutamasta kymmenestä aina satoihin hehtaariin.

Suomalaiset osaavat hoitaa metsänsä. Metsän omistajien apuna ja ohjaajina toimivat metsäkeskukset. Niiden toiminta kattaa koko Suomen. Ne tarjoavat riippumatonta tietoa luonnosta yleensä ja metsistä erikseen. Keskusten tehtävänä on auttaa metsän omistajaa saamaan sekä aineellista että aineetonta hyötyä metsästään. Siis meillä asiat hoidetaan neuvotellen ja asiantuntemuksella parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Ennen katsottiin metsäluonnon monimuotoisuuden tarjoavan ohjeen metsän käytölle. Esimerkiksi suuri koivu jätettiin kasvamaan kosteaan paikkaan. Se pumppasi vettä kuumana kesäpäivänä jopa 500 litraa. Männyt kasvatettiin kuivilla mailla ja kuuset saivat sijansa tasaisilla alueilla.

Euroedustajat ovat tarjonneet hyvin kyseenalaisia neuvoja.

Ajan myötä metsäala teknistyi ja koneiden tulon myötä tultiin aukkohakkuisiin. Niissä maata muokattiin voimakkaasti. Sen tarkoituksena oli saada puun taimelle mahdollisimman hyvä alku. Metsän merkitys on ollut elämän ylläpitäjänä sekä puun tuotolla että marjasadolla ja etenkin mielen rauhan tuottajana. Lisäksi metsän osuutta pidetään tärkeänä hiilinieluna.

Tästä on tullut julkisuudessa suuri kiistan aihe. Asiantuntemattomat keski- ja eteläeurooppalaiset euroedustajat ovat tarjonneet hyvin kyseenalaisia neuvoja Suomen metsien kehittämiseksi.

Metsien suojelu on välttämätöntä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Tässä tarkoituksessa Suomessa on yhteensä kymmeniätuhansia hehtaareja suojelualueita kaikilla ilmastovyöhykkeillä ja merkittävien kivilajien alueilla.

Negatiivinen ajatus metsään menemisestä toteutuu politiikassa, jossa tuomitaan vieraiksi tulkitut kasvi- ja eläinlajit hävitettäviksi. Sillä tavalla tuhotaan metsän kehitystä.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva geologi