Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Uudet öljypakotteet iskevät entistä kipeämmin Putinin kukkaroon

EU-maiden johtajat pääsivät kuin pääsivätkin huippukokouksessaan sopuun venäläisen öljyn tuontikiellosta osana Venäjään kohdistettavaa kuudetta pakotepakettia. Täydelliseksi ei sulkua tosin saatu, sillä se koskee vain meriteitse tuotavaa öljyä.

Veto-oikeudellaan taas kerran kumppaneitaan kiristänyt Unkarin pääministeri Viktor Orban onnistui jyräämään päätökseen poikkeuksen, joka mahdollistaa edelleen varsinkin Unkarille tärkeät öljytoimitukset putkea pitkin. Valitettavan mutta väistämättömän kompromissin seurauksena EU:ssa jatketaan Venäjän rikollisen hyökkäyssodan rahoittamista öljykaupalla senkin jälkeen, kun tuonti meriteitse pysäytetään vuoden loppuun mennessä.

EU-maiden johtajat pääsivät sopuun venäläisen öljyn osittaisesta tuontikiellosta

Toki EU:hun tulee putkea pitkin niin vähän venäläistä öljyä, että nyt sovittu ratkaisu leikkaa käytännössä jopa 90 prosenttia tuonnista. Se iskee jo niin kipeän loven Venäjän kukkaroon, että presidentti Putinin uskoisi joutuvan harkitsemaan jo vakavasti, kannattaako Venäjän enää kauan jatkaa Ukrainassa sotaansa, jolle alun alkaenkaan ei ollut järjellisiä perusteita.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) luonnehti osittaistakin tuontikieltoa merkittäväksi ja riittävän voimakkaaksi toimeksi, koska sillä pystytään puuttumaan huomattavaan osaan Venäjän EU-maille myymästä energiasta. Sopuratkaisu avasi myös oven pitkään valmistellun kuudennen pakotepaketin muille osille. Niihin lukeutuu Venäjän suurimmankin pankin Sberbankin sulkeminen viimein kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Ukrainan asia on myös EU:n asia.

Erityisen tärkeää oli, että EU pystyi taas osoittamaan Venäjälle vähän epäröidenkin kykynsä pysytellä riittävän yhtenäisenä tukiessaan olemassaolostaan taistelevaa Ukrainaan. Näin EU-maat tulevat samalla puolustaneeksi myös itseään Venäjän aggressiivisilta pyrkimyksiltä. Keskinäiset kiistat palvelisivat vain Venäjän etua, kuten Ukrainan presidentti Volodymyr Zelesnskyi muistutti huippukokoukselle osoittamassaan videopuheenvuorossaan.

Ukrainan asia on myös EU:n asia, mikä toivottavasti auttaa myös EU-maiden kansalaisia ymmärtämään pakotteiden välttämättömyyden, kun niiden vaikutukset alkavat näkyä yhä selvemmin myös heidän omassa arjessaan.

Hintojen nousu kiihtynee ja lämmityspolttoaineista saattaa joissain maissa tulla pulaa ensi talvena. Uhraukset ovat silti mitättömiä verrattuna kärsimyksiin, joita ukrainalaiset joutuvat kokemaan niin pitkään kuin Venäjää ei saada lopettamaan viattomien ihmisten tappamista läntisessä naapurimaassaan.