Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Voittamaan oppineista Leijonista kasvoi suomalaisten yhteinen ylpeydenaihe

Suomalaisen urheiluyleisön lempilapsi Leijonat sykähdytti vain muutama kuukausi Pekingin olympiakullan jälkeen jälleen kannattajiaan, kun joukkue nujersi Kanadan jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa Tampereen uutuuttaan hehkuvalla Nokia-areenalla.

Sakari Mannisen voittomaali takasi Suomelle jo neljännen maailmanmestaruuden. Kaikki ovat olleet ikimuistoisia, mutta nyt ilmassa oli tavallista suuremman urheilujuhlan tunnelmaa, sillä ensi kertaa Leijonat pääsivät nostelemaan mestaruuspystiä oman kotiyleisönsä edessä.

Koskaan aiemmin Leijonat ei ole yltänyt kotiluolassaan edes mitaleille. Nyt saatiin yksi tein peräti kultaa, mikä tarkoittaa kaiken sitä, että muistutukset kotikisojen kirouksesta voidaan haudata historian roskakoriin Leijonien puolustaessa mestaruuttaan ensi keväänä jälleen Tampereella pelattavissa seuraavissa MM-kisoissa.

Toki Suomi ei ole ollut ainoa vahva jääkiekkomaa, jolle menestyminen kotikisoissa on ollut liki ylitsepääsemätön haaste. Ajassa pitää palata vuoteen 2013 ja Tukholmaan, kunnes vastaan tulevat edelliset isäntämaan voittamat MM-kisat. Sitä ennen saman tempun teki 1986 Moskovassa silloisen Neuvostoliiton punakone. Sen perillinen Venäjä ei näissä kisoissa saanut pelata, koska maa käy rikollista sotaa Ukrainassa. Mestaruuden loistoa poissaolo ei himmennä, sillä Leijonat osoitti jo olympiafinaalissa olevansa myös Venäjää etevämpi.

Leijonien merkitystä ei punnita vain pokaaleilla.

Kotikisojen kirouksen selättäminen todistaa, että nykyinen leijonajoukkue on henkisesti vahvaa ainesta. Valtavat menestyspaineet eivät järkyttäneet sitä tuumaakaan. Kultajunaa ei pysäyttänyt edes kahden maalin johdon menettäminen loppuottelun viime minuuteilla. Toisin kuin joskus ennen, Leijonat ei romahtanut vaan pani vielä vähän lisää pökköä pesään ja ratkaisi mestaruuden edukseen jatkoajalla.

Voittamaan jo nuoresta pitäen tottunut pelaajasukupolvi ja mestarivalmentaja Jukka Jalonen on osoittautunut likipitäen lyömättömäksi yhdistelmäksi ainakin niissä arvoturnauksissa, joissa kaikki maailman parhaat pelaajat eivät ole mukana. Eikä Leijonien merkitystä punnita vain pokaaleilla. Takavuosien pettymysten ja viime aikojen menestysten seurauksena Leijonista on kasvanut kansakunnan ylpeys, jonka otteita seurataan ja saavutuksista iloitaan sankoin joukoin yhdessä tuttujen ja tuntemattomien kanssa.

Sillä on suuri arvo kriisien täyttäminä aikoina, jolloin ihmisten yhteisistä ilonaiheista alkaa olla maailmanlaajuinen pula.