Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Markus Pirttijoen kolumni Huikea uutisviikko tarjosi tunteiden vuoristorataa ja yksi mäki on vielä edessä

Päättyvä viikko on ollut melkoista tunteiden myllerrystä. Heti maanantaina saatiin huippuluokan uutinen, kun Fazer kertoi valinneensa uuden tehtaansa sijaintipaikaksi Lahden. Asian arvoa ei ainakaan himmennä se, että mukana kilvassa oli peräti 69 paikkaa ja erittäin varteenotettavina vaihtoehtoina nykyisten makeistehtaiden kotipitäjät Lappeenrannassa ja Vantaalla.

Tehtaan merkitystä Lahdelle ei voi verrata lottovoittoon. On se niin paljon suurempi. Tällaisia uutisia ei välttämättä osu kohdalle edes vuosikymmeniin. Edellinen saman mittaluokan yksityinen teollinen investointi Lahdessa on nähty vuosituhannen taitteen molemmin puolin, kun Hartwall vuosina 1992–2003 rakensi Lotilaan suuren panimokombinaatin. Investoinnin arvo tuolloin oli 270 miljoonaa euroa.

Fazerin tehtaan tulo tarkoittaa suoraan ja välillisesti jopa tuhansia työpaikkoja. Puhumattakaan mainearvosta. Jos perinteinen elintarvikeyhtiö uskaltaa investoida satoja miljoonia euroja Lahteen, asia on varmasti laskettu tarkkaan. Esimerkki rohkaisee muitakin. Ja vastaavasti lahtelainen yhdeksän virkamiehen iskuryhmä on tehnyt ison työn ynnätessään yhteen kaikki mahdolliset perustelut, miksi Lahteen kannattaa tulla. Seuraavalle ehdokkaalle nämä faktat ovat jo valmiina.

Fazer kertoi Lahdelle valtavan suuren ja makean uutisen – uusi keskittymä tuo Kujalaan satoja työpaikkoja, katso video tulevan makeistehtaan tontista

Riemua ei kuitenkaan riittänyt pitkään, sillä keskiviikkona saimme kuulla toisenlaisia uutisia. Kymiringin MotoGP-osakilpailu peruttiin jälleen. Perusteluna olivat radan huonot turvajärjestelyt kuten puutteelliset rengasvallit. Kahtena edellisenä kesänä kisat peruttiin koronapandemian vuoksi. Äkkiseltään voisi olettaa, että radan keskeneräisyys voisi olla syynä ensimmäisellä kerralla eikä kolmannella. Välttämättä pistää miettimään, että jos puutteita ei tähän mennessä ole hoidettu kuntoon niin hoidetaanko vastedeskään. Rahasta nimittäin voi tulla pula. Ja jos rahaa on, siitä kannattaa viestiä ennen kuin nykyiset kumppanit kaikkoavat. Lahti Events aikoo periä etukäteen maksamansa vuokrat takaisin ja harkitsee vakavasti, onko se enää mukana projektissa.

Aluetalouden ja matkailun näkökulmasta toki toivoisi, että kisat järjestetään. Toivotetaan siis edelleen projektille onnea tulevaisuuteen.

"Ratayhtiössä voisi joku katsoa peiliin" – iittiläisen Yli-Kaitalan matkailutilan isännälle alkavat peruuntumiset riittää ja radan logolippiskin lentää järveen

Lauantaina tunteet hypähtivät uudestaan vahvasti plussan puolelle. Lahdenseutu on päässyt jatkoon Postin uuden logistiikkakeskuksen sijaintipaikkana. Fazerin esimerkki toimii jo ja seuraava tulija siis kolistelee porstuassa. Eittämättä Lahti ja lähitienoo on maantieteellisesti erittäin hyvä logistiikan keskus. Saavutettavuus pääkaupunkiseudulta on mainio ja yhteydet muualle Suomeen toimivat. Lentoradan valmistuttua Lahdesta pääsisi entistä nopeammin lentoasemalle.

Jo tiedossa olevat ja tulevat investoinnit korostavatkin liikkumisen sujuvuuden tärkeyttä. Siksi on tärkeää, että Lahden oikorata säilyy valtakunnan pääväylänä eikä korvaavia reittejä tarvita. Infran pitää palvella näkyvissä olevaa kasvua. Oletus infran itsensä synnyttämästä kasvusta – kuten esimerkiksi Itäradan kohdalla –  on riskialtista lottoa, johon yhteiskunnan varoilla ei pidä ryhtyä.

Positiivinen vire jatkui iltapäivällä Suomen kohdattua USA:n jääkiekon MM-kisojen välierässä. Lopputulosta sai jännittää viime minuuteilla ja kotikatsomon huutojen saattelemana Leijonat porhaltavat finaaliin. Kävipä siinä miten tahansa, Suomi tekee historiaa. Emme ole koskaan voittaneet kotikisoista mitalia. Jo nyt se on varmaa.

Vaisusta esityksestään sisuuntunut Miro Heiskanen nousi välierän tähdeksi ja teki omanlaisensa "hattutempun" – "Miro näytti tänään, mikä on miehiään"