Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Uusista kouluista ei voi päättää pelkkien oletusten perusteella

Villähteen alueen kouluverkon tiivistäminen on puhututtanut alueen poliitikkoja ja lasten vanhempia. On totta, että muutos on merkittävä, mutta se on tässä ajassa välttämätön.

Villähteen ja Erstan koulun hallinnollinen yhdistäminen on järkevä toimenpide, koska alueen oppilasmäärä laskee tilastotiedon mukaan voimakkaasti ja pienemmällä johtamisresurssilla saadaan enemmän hyvää oppilaille.

Villähteen osalta kyse on käytettävissä olevan rahan kohdentamisesta oikeisiin asioihin. Näitä oikeita asioita ovat laadukas ja yksilölliset tarpeet huomioiva opetus sekä riittävät resurssit erityisopetukseen ja jakotunteihin, joilla oppilaat voidaan jakaa kahteen eri ryhmään pedagogisin perustein.

Esimerkiksi on usein hyvä opiskella matematiikkaa pienemmässä ryhmässä, mutta liikuntatunnit isolla porukalla mahdollistavat eri joukkuelajit ja yhdessä liikkumisen riemun.

Lahden kaupunki on koko 2000-luvun ajan uudistanut koulurakennuksia, ja meillä on jo toistakymmentä upeaa monitoimitaloa eri kaupunginosissa. Investointeihin on käytetty noin 200 miljoonaa euroa yhteistä rahaa. Vuosikausia Lahtea piinanneet homekoulut ovat historiaa. On aika panostaa sisältöihin eli lasten turvalliseen ja laadukkaaseen opetukseen eikä kylmiin seiniin tai ylisuuriin organisaatioihin.

Yltiöpäiseen rahankäyttöön ei ole varaa, sillä kaupunginvaltuusto on asettanut sivistystoimelle budjetin ja nämä talouden raamit ohjaavat lautakunnan päätöksen tekoa. Lahden valtuusto on myös sitoutunut pienentämään Lahden kroonista alijäämää, joten Lumo-ohjelman asettamat säästöt (5,7 miljoonaa euroa) tulee sivistystoimessa ottaa ensi vuonna toiminnassa huomioon.

Villähteen alue on Lahden kaupungille merkittävä.

Villähteen alue on Lahden kaupungille merkittävä. Toripuheissa on arveltu, että Villähteen alueelle tulisi seuraavien vuosien aikana runsaasti uusia asukkaita. Oletusten varaan ei näin merkittäviä päätöksiä voida kuitenkaan perustaa, vaan on saatava tutkittu tieto päätösten tueksi.

Sivistyslautakunta tukeutuu päätöksissään Tilastokeskuksen väestöennusteisiin, eivätkä nämä ennusteet tällä hetkellä tue sitä oletusta, että alue merkittävästi kasvaisi ja meillä olisi varaa kahden toisiaan lähellä olevan erillisen 0–6-vuosiluokkien koulun ylläpitämiseen. Mikäli – ja toivottavasti – Villähteen alueelle tulee uusia asukkaita ja sitä kautta syntyy uuden koulun tarve, totta kai sellaiseen tulee varautua.

Nyt käytettävissä olevat faktat eivät kuitenkaan tue tätä oletusta. Emme rakenna muihinkaan kaupunginosiin kouluja odottamaan sitä päivää, että alueelle saattaisi muuttaa runsaasti lapsiperheitä.

Itse Villähteen lapsena, alueella kasvaneena ja siellä tänä päivänäkin työssä käyvänä toivon, että alueen elinvoima vahvistuu ja lapset saavat jatkossakin riittävän laadukasta sekä yksilön tarpeet huomioivaa opetusta.

Kirjoittaja on kasvatustieteen tohtori, Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.).