Lukijalta | Kaupungin tulisi pysyä lestissään eikä touhuta kaikenlaista

Etelä-Suomen Sanomat käsitteli 22.5. ansiokkaasti Lahden omistamien yhtiöiden hallintoa.

Kun kaupunki omistaa nämä yhtiöt, valitsee vaaleilla valittu valtuusto jäsenet eri yhtiöiden hallituksiin. Nyt tarkastuslautakunnan mielestä vaihtuvuus on ollut hallituksissa niin hurjaa, että jopa yhtiöiden toiminta vaarantuu.

Se on tietysti isokin ongelma, mutta ei niin iso kuin se, että omistajataho on kunta, ja sitä kautta hallinto ajautuu poliitikkojen hoitoon. Silloin kisaa on siitä, kuinka monta edustajaa kukin ryhmä saa, ja jako menee sen mukaan, kuinka vaaleissa on käynyt. Lisäksi hallintoon tulee valta-osa henkilöitä, joilla ei ole yritysten toimi-aloista mitään tietoa. Varsinainen iso kysymys on, kuinka paljon kaupungin yleensä on hyvä omistaa yrityksiä.

Varmaankin energian ja veden on hyvä olla yhteiskunnan hallussa, mutta sitten jo voi kysyä: Mitä muuta? Ehkäpä pysäköintikin voi olla julkisessa hallinnossa, mutta esimerkiksi Lahden Talot on huikea yritys. Se sotkee omalta osaltaan koko kaupungin asumistoimintoja.

Ei talonrakennus kuulu julkiselle puolelle.

Uusia taloja rakennetaan mielestäni aivan perusteettomasti. Yhtiö kyllä tekee 13 miljoonan tuloksen ennen veroja ja maksaa sitten kaupungille vajaat puoli miljoonaa osinkoja. Siitä tuloksesta voisi kyllä enemmänkin tulouttaa.

Tuloksen muodostumista taas kaupunki helpottaa kaavoituksilla ja mahdollisilla edullisilla ”konsernipankin” lainoilla. Konsernipankinkin olemassaolon oikeutusta parastaikaa pohditaan.

Ei talonrakennus kuulu julkiselle puolelle. Se pitää antaa markkinoiden hoitoon. Kaupunki voi sitten toki vuokrata heiltä tarvitsemansa asuntokannan. Tai vapailta markkinoilta. Sitä kautta Lahden onneton kiinteistö-ala korjaantuisi.

Ei poliitikkojen pitäisi antaa hoitaa businessta, eiväthän he oikein osaa hoitaa edes politiikkaa.

Totta kai demokratia on oikea hallintomalli, mutta tuohan se mukanaan huikean byrokratian, jota ei sitten osata hallita. Siellä tietysti löytyy niin monia poliittisia virkoja, joita kauniista puheista huolimatta syntyy vain lisää, ettei viranhaltijoiden missään nimessä tule omaa hillopuutaan kaataa.

Tiedän mitä pitäisi tehdä ja heti perään tiedän, että niin ei tehdä. Tulisi käydä läpi kaikki kaupungin omistamat yhtiöt ulkopuolisen puolueettoman ammattitaitoisen tilin- ja toiminnantarkastamisen kautta. Pitäisi selvittää, mitä yhtiöt oikeasti tulevat kaupungille maksamaan, ja myydä pois kaikki yhtiöt, jotka tuottavat vähemmän kuin vievät. Niille varmasti löytyisi hyvä omistajataho.

Kaupungin tulisi pysyä lestissään, eikä touhuta kaikenlaista, mihin ammattitaito ei riitä. Se kaupungin lesti on kansalaisten hyvinvointi ja yritysmaailman sellainen tukeminen, joka toisi kaupunkiin uusia työpaikkoja ja lisää veronmaksajia.

Yleensä mikään mielipide, joka on kylläkin hyvin toimitetulta Mielipide-sivulta luettavissa, ei herätä minkäänlaista vuoropuhelua. Tuskin tämäkään. Onpahan vain yhden veronmaksajan mielipide.

Kirjoittaja on lahtelainen.