Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Tuulivoimahakemus torpattava Hollolassa

Kurikkalainen Blowing Stone oy hakee Hollolan kunnalta suunnittelutarvelupaa kolmelle tuulivoimalalle Hollolan Tennilän ja Lopen kylille, Kivikallion alueelle. Suunnitellut tuulimyllyt tulisivat lähimmillään vain 600 metrin päähän lähimmästä rakennuksesta.

Myllyjen lapakorkeus olisi 239,9 metriä. Kun otetaan huomioon se, että myllyt olisivat 50 metrin korkuisen kallion päällä, todellinen kokonaislapakorkeus olisi huimat 289,9 metriä. Melkoinen Hollolan Baabelin torni.

Käytännön esimerkki siitä, mihin liian lähelle asutusta sijoitettu tuulivoima johtaa, löytyy esimerkiksi Jari Hakkaraisen toimittamasta Ylen uutisesta 13.10.2015. Suora lainaus:

”Pahimmillaan ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa, kun tuuliturbiinit ovat aloittaneet tuotantonsa. Forsmanit asuivat Merikarvialla, Siikaisten rajalla. Jäneskeitaan tuulivoimalat ehtivät pyöriä noin puoli vuotta, kun perheen oli lähdettävä pahenevien oireiden takia pakoon.” He joutuivat terveyssyistä jättämään uudehkon omakotitalonsa tuulivoiman takia.

Hollolalaiset ovat menestyksellisesti torjuneet aikoinaan Herralan tuulivoimahankkeen. Blowing Stonen osalta on selvää, ettei Hollolan kunnan tule antaa suunnittelutarvelupaa vain 600 metrin päähän lähimmästä rakennuksesta suunnitelluille kolmelle tuulimyllylle terveys- ja maisemasyistä.

Asia olisi siedettävämpi, jos myllyjä oltaisiin pystyttämässä esimerkiksi 20 kilometrin päähän asutuksesta. Toivottavasti kunnanvaltuutetut ovat Herralan malliin asiassa hereillä, kun eduskuntavaalitkin lähestyvät ja puolueiden tekemisiä tarkkaillaan kuntalaisten taholta. Kuntalaisten terveysturvallisuus on asiassa tärkeintä, kaikki muu on toisarvoista.

Kirjoittaja on hollolalainen ruiskumestari evp. ja yrittäjä.