Pääkirjoitus Fazerin tehdas puskee Lahtea kasvu-uralle

Fazerin tehdasinvestointia ei kannata verrata lottovoittoon, koska se on paljon isompi asia. Satojen miljoonien eurojen investointi on kenties Lahden suurin ja erittäin iso myös valtakunnan mittakaavassa.

Tehdas tuo kaupunkiin vääjäämättä satoja uusia työpaikkoja. Välilliset työpaikat mukaan lukien makeistehtaalta saa elantonsa pitkälle toistatuhatta henkeä paitsi tuotannossa, myös alihankinnassa, kuljetuksissa ja huoltotehtävissä.

Fazerilta jymypaukku: jättimäinen makeistehdas tulee Lahteen

Tällaisen väkijoukon ostovoima olisi piristysruiske missä tahansa kaupungissa. Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen ja hänen lobbaustyöhön osallistuneen tiiminsä onkin syytä onnitella itseään. Ei ole sattumaa, että Fazer perusteli Lahden parhaimmuutta kokonaisvaltaisella lähestymisellä. Vaikuttamistyötä on tehty perusteellisesti, ja nyt tuo työ kantaa hedelmää. Samalla kaupunki on saanut arvokasta oppia siitä, mitä asioita investoijat arvostavat. Fazer näyttää oivallista esimerkkiä niin kaupungille kuin muille yhtiöille Suomessa ja kansainvälisesti.

Tehdas on Lahdelle mittaamattoman arvokas markkinointiteko.

Fazerin tehdasinvestointi oli looginen päätös ja seurausta Lahden pitkäjänteisestä kehitystyöstä. Elintarvikejätti tutki kymmeniä vaihtoehtoja eteläisestä Suomesta. Lahti pystyi hyödyntämään ja yhdistämään vahvuuksistaan sellaisen vetovoimatekijän, johon muilla kilvassa olleissa paikkakunnilla ei ollut vastaansanomista.

Pippo-Kujalan teollisuusalueen kehittäminen ja riittävän suuri tontti oli kaiken pohjana. Lahden moottoritien ja oikoradan rakentaminen tarkoittavat sujuvaa liikkumista työvoimalle. Eteläinen kehätie korostaa Lahden erinomaista logistista sijaintia Valtateiden 4 ja 12 risteyksessä. Ympäristöpääkaupunki-tittelin alleviivaama työ kestävään kehitykseen ovat sekä Lahden kaupungille että Fazerille yhteisiä arvoja. Lahden yliopisto ja ammattikorkeakoulu osaltaan mahdollistavat osaavan työvoiman saatavuuden. Eikä voi vähätellä sitä, että Fazer erikseen mainitsi perusteluissaan Lahden mahdollisuudet tarjota työntekijöilleen sujuvaa arkea.

Ladecin Milla Bruneau suitsuttaa kiitosta kaupunginjohdolle Fazer-voitosta: "Emme lähteneet tekemään tonttikauppaa, vaan kumppanuussopimusta"

Fazerin tehdas on Lahden kaupungille mittaamattoman arvokas markkinointiteko. Nyt ei kannata jäädä laakereille lepäämään vaan takoa, kun rauta on kuumaa. Uusia investointeja Lahteen mahtuu ja Fazer tuo niitä tullessaan itsekin. Se halusi riittävän ison tontin tehtaan kehittämiseen ja alihankkijoilleen. Voisiko seuraava tulija olla Posti, joka etsii parhaillaan paikkaa runsaan sadan miljoonan euron logistiikkakeskukselleen?

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen iloitsee "Lahden suuresta karkkipäivästä", kuuntele myös haastattelu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut