Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Ukrainan sodan vaikutukset asenteisiimme ovat olleet myönteisiä

Vaikka paluuta entiseen ei ole, voimme me suomalaiset kehittää maatamme ja palvella elämää turvallisin mielin. Ukrainan sodan vaikutukset asenteisiimme ovat päinvastoin olleet myönteisiä: Anomus Naton jäseneksi on lähetetty. Tahto ja toiminta sodista kärsivien auttamiseksi on herännyt ja alkanut.

Omassa humanitäärisessä kriisissämme suuri merkitys on nyt ilmastonmuutoksen pysähdyttämisellä. Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja Elli Aaltonen ja edeltäjänsä Pertti Torstila muistuttivat meitä Avun maailma -lehdessä tästä: Suomi on huoltovarmuuden kannalta jopa poikkeuksellisen herkkä, koska me sijaitsemme Itämeren pussin perällä. Lisäksi Aaltonen ja Torstila nostavat esille turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanoton merkittävyyden.

Viisaana kansana olemme ottaneetkin nuo asiat yhteisen huolenpitomme kohteiksi. Erityisesti nuorisoa koskettavat ilmastonmuutoksen seuraukset, siis omakin tulevaisuus. Erityisesti nyt, kun tehdään suuria tulevaisuuteen tähtääviä muutoksia, voimat pitää yhdistää ja oppia tekemään entistä laajempaa yhteistyötä.

Viisaana kansana olemme ottaneetkin nuo asiat yhteisen huolenpitomme kohteiksi.

Henkinen hyvinvointimme on sidoksissa sellaiseen älylliseen ymmärtämiseen, jossa vauraus nähdään taloudellista hyvinvointia avarampana ja vaikutuksiltaan paljon merkittävämpänä kuin pelkkä talouskasvu.

Kun Ukrainassa nyt kohdistetaan aseettomiin siviileihin julmia raakuuksia ja lisäksi korona on kapeuttanut ja hankaloittanut elämäämme, tuntuu, että kaiken päälle on laskeutunut samea, näkö- ja harkintakykyämme rajoittava pilvi. Raakuudet järkyttävät. Me suomalaiset olemme kuitenkin jaksaneet pitää kiinni ja muistaa omia kokemuksiamme yhteistyön ja yhteisvastuun voimaannuttavista vaikutuksista.

Saavutetuista tuloksista ja turvatusta elämästämme pidämme hyvää huolta, ja päättäjämme ja valtionjohtomme toimivat aktiivisesti rauhantyön lisäämiseksi koko maailmassa.

Pitänee kai paikkansa sanonta, ettei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: Perhe Yhtenäiseksi on toimintamalli, jonka on kehittänyt sosiaaliohjaaja Iida-Maria Bimberg, joka työskentelee Turvallinen Oulu -hankkeessa. Sen vaikutuksesta Oulun kaupungin maahanmuuttajapalveluissa lastensuojelun asiakkuudet ovat puolittuneet ja perhetyön tarve laskenut miltei neljäsosaan aiemmasta. Mallista on kiinnostuttu laajemmaltikin Euroopassa. (Talentia 22.4. 2022)

Lohdutus, apu ja armo kuuluvat kaikille. Kulissit, jotka ovat syntyneet valtaa väärin käyttäneitten toimesta, romahtavat aikanaan. Tunnetaitojen ja järjen yhteiskunnassa osataan käyttää tunnetietoja ja tunteiden myönteistä voimaa tasapuolisesti älyllisen ymmärtämisen rinnalla.

Kirjoittaja on sysmäläinen kirjailija.