Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Kaupan eurot ovat karanneet Lahden keskustan suurimmasta kauppakeskuksesta Triosta

Kauppakeskus Trio on Lahden alueen tunnettu erikoiskaupan keskittymä ja suosittu kohtaamispaikka. Tämä kiinteistösijoitusyhtiö Cityconin verkkosivuilta löytyvä toteamus pitää yhä paikkansa, vaikka Trio onkin menettänyt asemiaan kauppakeskusten välisessä vertailussa.

Vuonna 2010 Trio oli liiketilojen määrällä mitattuna Suomen seitsemänneksi suurin kauppakeskus. Triossa oli tuolloin vuokrattavaa liiketilaa 37 100 neliötä.

Lahden ydinkeskustan kolkoksi koettu kauppakeskus Trio saa pehmeämmän ilmeen – avuksi otetaan myös elävä sammal

Vuonna 2009 Triossa ilmoitettiin olleen 6,4 miljoonaa kävijää. Kyseisen vuoden myynti oli 73,5 miljoonaa euroa.

Näistä luvuista on tultu roimasti alaspäin. Cityconin mukaan Trion kävijämäärä on nyt 4,9 miljoonaa ja myynti 48,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Liiketilojen määrällä mitattuna Trio ei enää mahdu Suomen 20 suurimman kauppakeskuksen joukkoon.

Vuokrattavaa pinta-alaa Triossa on kaikkiaan 46 000 neliötä, mistä liiketilaa on 27 100 neliötä. Liiketilojen määrä on siis runsaassa kymmenessä vuodessa pienentynyt 10 000 neliön eli yhden hypermarketin verran.

Lahden kauppakeskuksista suurin on Karisma, jossa on vuokrattavaa liiketilaa 33 500 neliötä. Karismassa vuosimyynti oli viime vuonna 87 miljoonaa euroa eli selvästi suurempi kuin Triossa.

Luvuista on tultu roimasti alaspäin.

Trion vuokratuotoista noin kolmannes tulee palveluiden ja toimistojen tiloista. Vaatekauppojen osuus on selvästi pienempi, neljänneksen luokkaa.

Triossa on nähtävissä yleinen trendi, jossa tavarakauppa siirtyy enenevässä määrin verkkoon ja kaupunkien laitamille. Viime vuosina Triosta ja koko maasta ovat väistyneet esimerkiksi Kookenkä ja Top Sport -ketjut.

Vielä muutamia vuosia sitten Citycon toivoi Trioon toista ruokakauppaa K-Supermarketin lisäksi. Sellaista ei tullut vaan K-kauppakin lopetti. Ruokakaupan puuttuminen on Triolle jopa hieman noloa, sillä kunnollinen elintarvikemyymälä vetäisi asiakkaita kauppakeskuksen muihinkin liikkeisiin. Nyt keskusta-alueen yli 20 000 asukasta tekevät ruokaostoksensa muualla kuin Triossa.

Lahden keskustan liiketilojen kysyntä on kohmeessa, varsinkin katutason isoja huoneistoja on vaikea saada vuokrattua

Trion kaikista tiloista runsas viidesosa on tyhjillään. Tyhjien liiketilojen osuudesta ei ole tarkkoja lukuja, koska pörssiyhtiö Citycon ei niitä kerro.

Trion kakkoskerroksessa julkisten toimijoiden Palvelutori on jo ottanut haltuunsa 3 000 neliötä entisiä liiketiloja. Aika näyttää, saadaanko tuhannet vapaana olevat liiketilaneliöt täytettyä kaupan toimijoilla, vai muuttuuko Lahden keskustan suurin kauppakeskus yhä epäkaupallisemmaksi.